O Yerba Mate

 

  Yerba Mate (ilex paragarensis) są to wysuszone listki i gałązki ostrokrzewu paragwajskiego, który występuje tylko na terenie czterech krajów ameryki południowej, tj. Argentyna, południowa Brazylia, Paragwaj i Urugwaj.

  Mate została odkryta przez indian z plemienia „Guarani”, zamieszkujących właśnie te tereny. Pierwszym cywilizowanym człowiekiem który zaznajomił się z tym naparem, był San Roque Gonzalez de Santa Cruz. Spędził 20 lat z „Guarani”.

  Stworzył on wiele misji jezuickich które założyły pierwsze plantacje Yerby i zaczęły rozprowadzać ją w innych krajach.

  To niesamowite ziele zawiera mateine, pochodną kofeiny, dzięki czemu jest doskonałym zamiennikiem kawy.



WŁAŚCIWOŚCI:

-         likwiduje zmęczenie i senność. Naturalnie pobudza ciało, aktywność i koncentrację umysłu,      rozluźnia

-         zwiększa odporność organizmu ponieważ jest bogatym źródłem witamin i minerałów (witamina A, B1, B2, C, chlorofil, cholinę, fosforany, inozytol, kwas chlorowodorowy, krzem, magnez, potas, sód, wapno i żelazo)

-         wspomaga odchudzanie poprzez szybką przemianę materii

-         ułatwia trawienie, regulując prace żołądka i jelit

-         nie uzależnia i nie powoduje podrażnienia tak jak kawa

-         poprawia krążenie dzięki czemu m.in likwiduje uczucie zinych dłaoni i stóp

-         zawiera substancje odżywcze, dzięki czemu nie odczuwamy głodu, czujemy się nasyceni

-         stymuluje układ nerwowy, likwiduje stres i zdenerwowanie

-         poprawia kondycje włosów i paznokci

-         oczyszcza krew z toksyn przy czym wspomaga prace nerek

-         wprowadza w dobry nastrój i samopoczucie gdyż jest naturalnym antyoksydantem



 SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

 

  Tradycyjnym sposobem, yerba mate zaparzamy w callebasie (owoc tykwy) pijąc ją przez bombille (metalowa lub bambusowa rurka zakończona sitkiem). W zbiorze naczyń do picia mate, obok callebasy, znajdują się również matera wykonane ze specjalnego drewna min. paolo santo (święty pień), lub zwykłe naczynia porcelanowe lub gliniane lecz tykwa jest najpopularniejsza.

Przed użyciem, tykwę należy oczyścić z miąższu, którego działanie zanadto pobudza pracę jelit. W tym celu dokładnie wypłukujemy i myjemy naczynie, wsypujemy do calebasy  świeży lub zużyty susz i zalewamy gorącą lecz nie wrzącą wodą. Tak przygotowana tykwa, powinna postać 24h.

Po 24 godzinach opróżniamy naczynie i dokładnie skrobiemy wewnętrzne ścianki tykwy by usunąć pozostałości miąższu, po czym dokładnie płuczemy naczynie.

Polecane jest, aby w przypadku niedokładnego przeprowadzenia curado powtórzyć je ponownie gdyż nie zawsze za pierwszym razem udaje sięusunąć cały miąższ.

  Kiedy  tykwa jest już gotowa do użycia, wsypujemy susz nie mniej niż połowy i nie więcej niż ¾ objętości naczynka, przechylamy naczynko o 30° , tak aby mate ułożyła się po jego jednej stronie.

   Przygotowywujemy wodę o temperaturze 75-85°C i przelewamy ją do termosu, tak aby nie traciła ciepła.

  Powoli wlewamy wodę nie napełaniając całej tykwy od razu i nie mocząc przy tym całego suszu. Pozwalamy yerbie obudzić się, nasiąknąć i nabrać mocy. Po trzech minutach zalewamy już cały susz, do całej objętości calebasy. W ten sposób przygotowaną mate można zacząć pić. Proces polewania powtarzamy do całkowitego utracenia smaku (6-7 zaparzeń).

  Można zaparzać ją również w sposób przelewowy, przez sitko lub prasę francuską i podawać w zwyczajnym imbryku. Ten sposób picia yerba mate nazywa się cocido lub yerbeado.

 

Życzymy wspaniałej przygody z Yerba Mate !!!