Goji - owoce młodości

   Dawno, dawno temu, za czasów dynastii Tang, w tajemniczym kraju jakim sa Chiny, znajdowała się magiczna studnia, zaś obok studni była buddyjska świątynia, gdzie przybywało wielu pielgrzymów. Po długich i zapewne męczących modlitwach i medytacjach, pielgrzymi podchodzili do studni, aby zaczerpnąć wody i orzeźwić się

   Z upływem czasu okazało się, że pielgrzymki nie męczą ich, a napełniają nową energią. Ludzie, którzy wędrowali starzeli się wolniej, mniej chorowali i nie pogarszał im się wzrok. Wszystkie te zalety zostały przypisane wodzie ze studni, którą popijało coraz więcej osób. Lecz żadnej nadprzyrodzonej mocy w tym nie było, oprócz magicznych właściwości owoców kolcowoju chińskiego, który obrastając studnię co jakiś czas zrzucał owoce do środka. Dzięki temu woda nabierała właściwości, które posiadały jagody goji.

   Te niezwykłe owoce (zaraz po owocach camu camu i sliwce kakadu) są na trzecim miejscu na świecie pod względem zawartości źródeł witaminy C. Az nie chce się wierzyć, że sa tak mało znane.

   Krzak kolcowoju chińskiego (Lycium chinense) jest bliskim kuzynem naszego kolcowoju pospolitego (Lycium barbarum). Oba rodzą owoce Goji, ale to nie znaczy, że są takiej samej jakości.

Jagody goji nazywaja się równiez czerwonymi diamentami, ze wzgledu na wysoka jakość i bogactwo witamin jakie ze sobą niosą. W 100g goji mieści się az 2500mg witaminy C. W naszej popularnej cytrynie jest jej tylko ok. 60mg. Chińskie jagody dostarczaja nam wiele witamin, żelazo, wapń, witaminy z grupy B (B1, B2, B6), witaminę E, aminokwasy, beta-karoten i dużo antyoksydantów. Te mikroelementy wzmacniają układ immunologiczny, poprawiaja wzrok, opóźniaja proces starzenia, zmniejszają celulit, utrzymują włosy i paznokcie w dobrej kondycji, a do tego poprawiają humor.

Czego chcieć więcej?!

   Kolcowój chiński nie rośnie wysoko, ale za to gałezie mocno pokryte kolcami szeroko sie rozrastają. Kwiaty są lawendowo różowego koloru i przeradzają się w soczyście czerwone owoce. Goji są niesłychanie delikatne. Podczas zbiorów trzeba uważać aby nie uległy zniszczeniu, to też zbiera się je wraz z ogonkami lub urywa tak, aby opadały prosto na rozłożone maty. Kolcowój (jak sama nazwa wskazuje) pochodzi z Chin, gdzie jest uprawiany. Najwiecej plantacji znajduje się w rejonie Ningxia i Sinciang. Stamtad pochodza najlepsze jakościowo owoce goji. Świeże jagody nie nadają się do transportu i masowej wysyłki, więc najpierw suszy się je na słońcu, lub w specjalnych suszarniach, tak aby mogly zachować jak najwięcej właściwości. Popularną metoda jest tez wyciskanie soku z owoców.

    Suszone owoce goji swietnie nadają się na przekąskę. Można je śmiało traktować jako dodatek do herbaty, yerba mate i innych napojów. Po namoczeniu smakują równie świetnie. Można dodawać do musli, z powodzeniem zastąpia rodzynki w serniku, bakalie w daniach i deserach, a nawet słodycze. Goji bardzo czesto używane są w kosmetyce i dermatologii, dzięki właściwościom odmladzającym.

   Bogactwo pełne czerwonych diamentów i długowieczność zapewnia tylko GOJI!!! Dzieki nim dba sie o zdrowie slodko i przyjemnie!