Jak parzyć herbatę?

Jak powszechnie wiadomo, rodzajów i gatunków herbat na świecie jest wiele. Różnią się od siebie nie tylko aromatem, wyglądem, smakiem, czy kolorem naparu. Bardzo ważne jest też miejsce, w jakim herbata dorasta, proces obróbki, któremu liście są poddane jak i również rodzaj wody, jakiego używamy do parzenia. To tylko nieliczne z czynników, które wpływają na efekt końcowy smaku i aromatu herbaty.

Aby dokładnie zrozumieć, że każdy rodzaj herbaty parzymy w inny sposób, wystarczy spróbować delikatnego, słomkowego naparu z listków białej herbaty i porównać go z ciężkim, ziemistym smakiem herbaty pu-erh. Z myślą o Was Drodzy smakosze, streściliśmy na jednej stronie kilka podstawowych informacji o parzeniu każdej z herbat!

Ps. Jeżeli nie posiadacie termometru, to warto wiedzieć, że temperatura wody po zagotowaniu po 3-4min to ok.95*C, a dopiero po 12-17min woda osiąga temperaturę odpowiednią do parzenia zielonej lub białej herbaty, czyli 70-85*C. Wszystko jednak zależy od objętości wody czy otoczenia, w jakim się znajdujemy. Można też stosować biały wrzątek, czyli wodę, która podczas gotowania zbliża się do stanu mocnego wrzenia.

Herbata Biała

parzenie: 7-9min/ 70-80*C/ 1 łyżeczka na 250ml/ zaparzać 4-5x

Herbata Biała aromatyzowana

parzenie: 7-9min/ 75-85*C/ 1 łyżeczka na 250ml/ zaparzać 4-5x
Herbata Zielona chińska

 parzenie: 3-4min/ 75-90*C/ 1 łyżeczka na 250ml/ zaparzać 3-4x

Herbata Zielona japońska

 parzenie: 2-2,5min/ 60-75*C/ 1 łyżeczka na 250ml/ zaparzać 3-4x

Herbata Zielona Gunpowder

 parzenie: 3-4min/ 70-80*C/ 1 łyżeczka na 250ml/ zaparzać 3x

Herbata Zielona aromatyzowana

 parzenie: 3-4min/ 80-90*C/ 1 łyżeczka na 250ml/ zaparzać 3x

Herbata Żółta

 parzenie: 2-3min/ 75-80*C/ 1 łyżeczka na 250ml/ zaparzać 3-4x

Herbata Niebieska Oolong

 parzenie: 5min/ 90-95*C/ 1 łyżeczka na 250ml/ zaparzać 6-7x

Herbata Czarna

 parzenie: 4-5min/ 95*C biały wrzątek/ 1 łyżeczka na 250ml/ zaparzać 1-2x

Herbata Czarna Darjeeling

 parzenie: 3-3,5min/ 90-95*C/ 1 łyżeczka na 250ml/ zaparzać 1-2x

Herbata Czarna aromatyzowana

 parzenie: 4-5min/ 95*C biały wrzątek/ 1 łyżeczka na 250ml/ zaparzać 1-2x

Herbata Czerwona Pu-erh

 parzenie: 3-5min/ 95*C biały wrzątek/ 1 łyżeczka na 250ml/ zaparzać 3-4x

Herbata Czerwona aromatyzowana

 parzenie: 3-5min/ 95*C biały wrzątek/ 1 łyżeczka na 250ml/ zaparzać 3-4x

 

 

Herbata Rooibos

parzenie: 3-5min/ 95*C biały wrzątek/ 1 łyżeczka na 250ml/ zaparzać 2-3x

Herbata Owocowa (na bazie hibiskusa)

parzenie: 3-5min/ 95*C biały wrzątek/ 1 łyżeczka na 250ml/ zaparzać 1x

Herbata Yerba Mate (nie dotyczy tradycyjnego przenia/ tylko cocido)

parzenie: 2-3min/ 60-80*C/ 6 łyżeczek na 250ml/ zaparzać 6-7x

Herbata Ziołowa

parzenie: 10-15min/ 90-95*C/ 3 łyżeczki na 250ml/ zaparzać 1x

Mamy nadzieję, że ta krótka ściąga "Jak parzyć herbatę" umili czas spędzony przy filiżance, a dzięki odpowiedniemu parzeniu uda się wydobyć prawdziwy i niesamowity smak i aromat!