Herbata Owocowa

 


Dawno, dawno temu, kiedy w Azji odkrywano walory herbaty, inne kraje Europy i Afryki odkrywały coraz to więcej gatunków owoców i kwiatów. Przyrządzali je na różne sposoby, a jednym z nich był napar z suszu owocowego, który teraz my ze względu na sposób parzenia i picia, nazywamy herbatą owocową.

Bardzo często jest wzbogacana malwą sudańską (hibiskus), która nadaje owocom koloru, dodatkowego aromatu i kwaskowatego smaku, ale dzięki temu, możemy się cieszyć duża zawartością witaminy C dostarczanej do organizmu.

W mieszankach owocowych, można znaleźć szeroki zakres przypraw korzennych (cynamon, goździki), orzechów (migdały, pistacje), kwiatów (bławatek, słonecznik), a także ziół(trawa cytrynowa, mięta), najważniejszą zaletą suszów owocowych jest to, że nie zawierają garbników tak jak herbata (camelia sinensis).

Właściwości:

Trudno mówić o właściwościach herbaty owocowej, gdyż każda mieszanka ma inne składniki, a wszystkie z nich mienią się paletą innych walorów. Dlatego polecamy poznać się z każdą mieszanką,  jej smakiem i właściwościami, osobiście.


Herbaty owocowe