Pu erh - Herbata Czerwona


Herbata Pu-erh

Potocznie znana pod nazwą czerwona herbata lub „morderca tłuszczu”, w Chinach znana już od tysiąca pięciuset lat.

Niegdyś sposób jej powstawania był owiany tajemnicą a ludzie

którzy próbowali go wykraść karano śmiercią.

Najcenniejsze pu-ery były przeznaczone wyłącznie na cesarski dwór. Tą herbatę można porównać do dobrych win ponieważ z

wiekiem staję się coraz lepsza i zyskuję na smaku i aromacie.

Swoją popularność na całym świecie zyskała przez swoje szczególne właściwości zdrowotne i odchudzające.

 

Herbatę tą produkuję się z szerokolistnej odmiany krzewu herbacianego Camellia sinensis która rośnie w południowo -zachodnich Chinach oraz w tropikalnych rejonach Wietnamu, Laosu, Birmy i na wschodzie Indii.

Tradycyjny pu-erh powstaje jednak tylko i wyłącznie w prowincji Yunnan w Chinach.

 

Właściwości


W Chińskiej medycynie pu-er znana jest jako herbata lecznicza.

  • Posiacda właściwości zapobiegające powstawaniu wolnych rodników
  • Wspomaga odchudzanie
  • Obniża ciśnienie i poziom cholesterolu
  • Oczyszcza organizm z toksyn
  • Przyspiesza metabolizm
  • Posiada dużą zawartość bio-pierwiastków i aminokwasów  
  • Łagodzi skutki nadużycia alkoholu
  • Pobudza krążenie