Stewia - zamiast cukru

 Niektórym trudno wyobrazić sobie, że istnieje całkowicie naturalny produkt, który nie posiada kalorii, a smakuje jak cukier. Niemożliwe? A jednak - to STEWIA!

 Ta niezwykła roślina pochodzi z paragwaju i jest dobrze znana indianom Guarani już od wielu lat. Służy im jako środek słodzący i leczniczy. Bardzo popularne jest mate ze stewią czyli "endulzada". W Europie rozpowszechniła się całkiem nie dawno, ale jako alternatywa dla cukru bije rekordy popularności i zbiera coraz większą rzeszę zwolenników. Jest 300 razy słodsza od cukru i nie zawiera sacharozy.

WŁAŚCIWOŚCI:

 - Stewia to naturalny słodzik, który nie zawiera cukru

 - Jest rozpuszczalna w wodzie i w alkocholach

 - Nie powoduje próchnicy zębów

 - Obniża ciśnienie

 - Jest bezpieczna dla diabetyków, nie podnosi cukru we krwi

 - Antybakteryjna i przeciwgrzybiczna

 - Nietoksyczna, nie ulega fermentacji

 - Odporna na wysoką temperaturę, więc można ja wykorzystywać w pieczeniu jak i mrożeniu

 Najlepiej i najszybciej można przygotować stewie jako napar z świeżych lub suszonych liści. Im bardziej zmielone lub zgniecione liście tym szybciej oddają napar. "Herbatką" ze stewi można słodzić wszystko od kawy do deserów. Wystarczy kilka kropel i można cieszyc się słodkim i przyjemnym smakiem. Na początku trudno przyzwyczaić się do tej słodkości gdyż liście mogą oddawać lekko gorzkawy i ziołowy posmak, ale na przyzwyczajenia jest dużo czasu ponieważ napar ze stewii moze być przechowywany (w lodówce) nawet do kilku tygodni.

Więc skoro stewia nie zawiera sacharozy, to co jest w niej słodkiego? Mianowicie GLIKOZYDY - to substancje które nie są trawione, przez co posiadają zero kalorii. Najwieksze w niej  glikozydy to stewiozyd i rebandiozyd A.

Na rynku pojawiły sie tabletki, syropy i proszki ze stewii i inne tego typu słodziki. Najlepsze bedzie jednak spożywanie naturalnych liści bez chemicznych, zbędnych zagęstników. Jeśli już ktoś decyduje się na zakup wygodniejszego środka słodzącego, to warto zwrócić uwagę na skład, gdyż czesto wystepują tam zupełnie nie potrzebne składniki.

Na szczęście coraz częściej zaczynamy dbać o zdrowszy tryb życia i zwracamy większą uwagę na to co jemy. Również w przemyśle spożywczym zachodzą zmiany na lepsze. Stewia jest wykorzystywana jako slodzik w napojach, dżemach, jogurtach, czy nawet lodach. Stewia jest idealnym kandydatem by zając miejsce niezdrowego cukru. Dzięki niej dwa przeciwieństwa, zdrowe i słodkie mogą żyć w równowadze.

Warto spróbować najslodszej rośliny świata - Stewii!!!

Ewel.A