Maślane ciastka z herbatą Lady Grey

Herbatę można wykorzystać też na inne sposoby! Oto przykład w postaci przepysznych ciasteczek maślanych ze zmieloną herbatą Lady Grey. Lady Grey powstała dla żony Charlsa Greya, to klasyczny earl grey, tyle że z dodatkiem skórki cytryny, która zmienia wszystko! Jeśli znudziły się Wam zwykłe maślane ciasteczka bez żadnych dodatków, to od dziś będziecie mogli delektować się osobliwym, lekko cytrusowym smakiem. Ciasteczka są kruche, bardzo dobrze komponują się z popołudniową herbatą czy kawą, a samo ich upieczenie jest bardzo szybkie i proste, zaś efekty smakowite!

 

Składniki: (ok 60 szt.)

- 3 łyżki zmielonych liści herbaty Lady Grey

- 2 szkl. mąki pszennej

- 230g masła w temp. pokojowej

- skórka otarta z jednej pomarańczy

- ½ szkl. cukru pudru

- 3 łyżki wrzątku

- szczypta soli        

Wykonanie:

Masło ucieramy mikserem (lub ręcznie) na puszystą masę, należy pamiętać aby było miękkie. Powoli dodajemy cukier i sól.          

W tym czasie można przygotować skórkę pomarańczy i herbatę.      

Listki herbaty mielimy i zalewamy trzema łyżkami wrzątku, tak aby wsiąknęły wodę i były wilgotne, dzięki temu unikniemy efektu chrupiących liści podczas jedzenia. Dodajemy do masy lady grey, skórkę z pomarańczy i miksujemy dalej.           

Na końcu stopniowo dodajemy wcześniej przesianą mąkę. Można dodać również odrobinę soku z pomarańczy, wyostrzy to cytrusowy smak. Miksujemy do połączenia wszystkich składników.

Gotowe ciasto rolujemy w dwa duże wałki, owijamy papierem do pieczenia, wkładamy do zamrażalnika na 1-2h.

Po upływie tego czasu wyciągamy ciasto i kroimy w krążki o grubości około 4mm. Układamy na blaszce pamiętając, by ciastka się ze sobą nie stykały. Pieczemy w temp. 180*C do zarumienienia się brzegów ciastek (ok. 15-20min).

Przechowujemy z zamkniętym pojemniku. SMACZNEGO!           

Lady E.