Ciasteczka Owsiane z Lawenda i Czekolada

Co by tu zjeść na drugie śniadanie? Może ciasteczko?! Bardzo pożywne z dużą zawartością błonnika, poprawia przemiane materii i na pewno doda energii. Ciasteczka Owsiane pasuja również do herbaty czy kawy. Nie są przesłodzone, dzięki czekoladzie mają naturalny wyraz, a lawenda dodaje niesamowitego aromatu! Świetna przekąska, również w połączenu z jogurtem. Chrupiące i Lekkie, a także szybkie w wykonaniu i niedrogie! MNIAM!

Składniki: (ok 12szt.)

- 2 szkl płatków owsianych górskich

- 1 szkl wiórków kokosowych

- 1,5 szkl maki pszennej

- 1 szkl cukru trzcinowego

- 2 jajka

- 0,5 łyżeczki sody

- 200g masła

- 1 czubata łyżka lawendy

- 1 tabliczka gorzkiej czekolady

Wykonanie:

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Masło ucieramy aż zrobi sie puszyste, miksujac dalej dodajemy po trochu: cukier, wcześniej roztrzepane jajka, płatki owsiane, przesianą mąkę, sodę i wiórka kokosowe. Kiedy wszystkie składniki połącza się, odstawiamy je na chwilkę.

W tym czasie można pokruszyć czekoladę na drobne kawałki, a lawendę przelać wrzątkiem aby pozbyć się pyłu i troche ją zmiękczyć. Kiedy to zrobimy dodajemy oba składniki do masy i mieszamy.

Ciasto w misce wkładamy do lodówki na ok. 30 min by nie było bardzo kleiste i nie rozpływało się w rękach, a kiedy pod wpływem zimna zrobi się zwarte i twarde, wyciągamy je z lodówki i formujemy w kule wielkosci dużych orzechów włoskich, rozkładamy na papierze do pieczenia i rozgniatamy na placki o średnicy ok. 6-8cm.

Piec w temp. 180*C przez 10-15min do zarumienienia się boków, na brytwance do ciasteczek, wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia.

Po wyjęciu z piekarnika ciastka będą miękkie i gumowe, ale po 15 min wystygną i stwardnieją. Przechowywać z zamkniętym pojemniku.

Do ciasteczek mozna dodawać również inne składniki np. suszone owoce (morela świetnie się komponuje z lawendą), nasiona, orzechy lub kwiaty.

SMACZNEGO!

Lady E.