Biała Herbata

 


Herbata biała jest produkowana głównie w Chinach, starą, wieloletnią i tradycyjną metodą. Młode dziewczęta, mglistym rankiem wychodzą na plantacje przed wschodem słońca, aby zbierać najmłodsze, jeszcze nie rozwinięte i ubrane w nocną rosę pączki krzewu.

Zbiory Białej herbaty odbywają się wczesną wiosną. Jest to najwykwintniejszy, drogi, ceniony i rzadko spotykany gatunek.

Ta ekskluzywna herbata, swoje niezwykłe właściwości zawdzięcza też obróbce polegającej na procesie więdnięcia i suszenia w naturalnych warunkach. Liście mają odcień lekko srebrzysty, a napar jest koloru jasno słomkowego, o delikatnym i aromatycznie-subtelnym smaku.

Warto też wspomnieć, że herbata biała jest często uważana za ELIKSIR MŁODOŚCI.

 

Właściwości:

    -ma działanie antyoksydacyjne – opóźnia procesy starzenia się, spowodowane atakiem wolnych rodników, ponieważ zawiera dużą ilość polifenoli.

-         posiada działanie antymutagenne przez co zmiejsza ryzyko powstawania zmian nowotworowych w organiźmie

-         zawiera spore ilości witaminy C

-         pobudza, orzeźwia ciało i umysł

-         zmniejsza napięcie i stres

-         coraz więcej ludzi zastępuje kawę właśnie białą herbatą ze względu na duże ilości kofeiny

-         wzmaga koncentrację

Sposób przygotowania:

Łyżeczkę herbaty np. PAI MU TAN (dostępne TUTAJ) wsypujemy do 200ml przegotowanej i ostudzonej wody o temperaturze 70-85°C.

Liście parzymy około 3-9min zależy jaki smak chcemy wydostać z liśći, delikatniejszy czy mocniejszy.

Napar można przygotować wielokrotnie z tych samych liści do wytracenia smaku.