Pokrzywa

Nowy

7,00 zł

Dodaj do listy życzeń

Więcej informacji

Pokrzywa

Urtica dioica L

Na codzień raczej unikamy pokrzywy, pierwsze skojarzenie to piekące bombelki pojawiające się na skórze po pierwszym kontakcie z tą rośliną. Pozory jednak mylą. Ta na pozur straszna roślina ma wiele drogocennych właściwości. Można zastąpić nią wiele składników (które nie do końca są naturalne) z tym samym skutkiem.

Nie trzeba używać słodzików, mimo że pokrzywa ma swój naturalny słodki smak, to dodatkowo obniża poziom curku we krwi, a zwiększa produkcję czerwonych krwinek i hemoglobiny. Poprawia pracę wątroby i usuwa toksyny z całego organizmu. Jest dużym źródłem żelaza!

Pokrzywę powinni pić wszyscy którzy mają problemy z zaparciami i trawieniem. Pokrzywa reguluje procesy trawienne, a także pomaga wydalić niepotrzebne składniki z organizmu. Oczyszcza drogi moczowe z bakterii a także zapobiega kamienicy nerkowej.

Któż nie słyszał o pokrzywowym szamponie do włosów! Stosowany od lat do dziś jest naturalnym kosmetykiem do którego wracamy. Nadaje włosom połysk, zmniejsza ich łamliwość, przetłuszczone, brzydko pachnące włosy to tylko wspomnienie. Napar z pokrzywy jest tu najlepszym rozwiązaniem.

Pokrzywa jest bardzo pomocna przy uporczywym trądziku, zmniejsza łojotok i pozwala się goić skórze.

Pamiętajmy jednak, ze pokrzywa to zioło którego nie można pić codziennie, aby organizm nie przywyczaił się do działania i uodpornił na właściwości. 2-3 razy w tygodniu to najlepsza dawka.

Sposób przyrządzania: 1 łyżki stołowej na szklanę wody mozna ugotować, dla mocniejszego efektu lub zaparzamy w temp. 95*C. Pokrzywę można dodawać do sałatek, lecz najpierw trzeba ją sparzyć gorąca wodą, podobnie jak w przypadku sporządzania okładów na skórę.

Opinie

Napisz opinię

Pokrzywa

Pokrzywa

Napisz opinię