CZYSTEK – oczyszcza i wzmacnia
Czystek - oczyszcza i wzmacnia
Ostatnio w naszych kubkach zawrzało. Sprawcą całego zamieszania jest czystek. Jednak co o za roślina? Jakie ma działanie? Kiedy i jak należy ją stosować? Odpowiedzi na wszystkie pytania, te trudniejsze i łatwe, znajdują się poniżej.
Zacznijmy jednak od początków i przenieśmy się do starożytności. Dawno, dawno temu pasterze wypasali owce na polach porośniętych gdzieniegdzie czystkiem. Zwierzęta szukając odpowiedniego dla siebie miejsca przechodziły pośród krzewów czystka i łamały jego delikatne gałązki. Z połamanej części rośliny wydobywała się żywica, która przyklejała się o wełny owiec czy bród kóz, które skubały w pobliżu trawę.
Po powrocie do zagrody pasterze wyczesywali żywicę z sierści zwierząt specjalnymi narzędziami podobnymi do grabi i otrzymywali tzw. Ladanum. Dziś by pozyskać ladanum, gotuje się owczą wełnę i właśnie podczas tego procesu na wierzch wypływa żywica. Ten sposób jest dużo łatwiejszy i szybszy.
Ladanum było wykorzystywane w celach leczniczych przy biegunce i nieżytach dróg oddechowych. W Italii leczono nim zwierzęta (głównie trzodę), a dziś znajduje szerokie zastosowanie w przemyśle perfumeryjnym i tytoniowym do nadawania aromatu, gdyż w zapachu bardzo przypomina olejek z kaszalotów ambry, który jest niesamowicie cenny, jednak w wielu krajach zakazany.
Odmian czystka jest wiele, lecz szczególną popularność zdobył czystek kreteński (Cistus Creticus) oraz czystek szary (Cistu Incanus). Jest to niewielki krzew rosnący w krajach śródziemnomorskich, głównie w Grecji, Albanii i Turcji. W tym regionie bardzo popularny jest napar z czystka, który właściwościami przypomina zieloną herbatę, ponieważ ma działanie antybakteryjne oraz oczyszcza z toksyn.
Całkiem niedawno czystkiem zainteresowały się niemieckie kliniki medyczne i rozpoczęto badania nad działaniem tej rośliny. Odkryto wiele właściwości przydatnych dla naszego organizmu, które rozsławiły czystek w całej Europie, również w Polsce.
Najważniejsze właściwości tej rośliny to:
- Duża ilość polifenoli, więc szybko pomaga usunąć infekcje i wszelakie toksyny. Rewelacyjny kiedy czujemy, że jesteśmy osłabieni czy w czasie przeziębienia.
- Silne właściwości antyalergiczne, antywirusowe i antygrzybiczne (podobnie jak Lapacho). Przynosi ulgę cierpiącym na łupież, trądzik, łuszczycę, infekcje zatok, grzybice skóry i paznokci, infekcje gronkowca złocistego i inne infekcje spowodowane przez gnieżdżące się w organizmie bakterie i wirusy.
- Wzmocnienie układu immunologicznego bez efektów ubocznych. Jest przeciwzapalny i wzmacnia organizm.
- Działanie antybakteryjne wspomaga higienę jamy ustnej. Przepłukanie jej wywarem z czystka z powodzeniem zastąpi inne płyny, które zawierają niekorzystne dla zdrowia związki.
- Działanie zapobiegawcze w chorobie niedokrwiennej serca, rozpuszcza zatory i zakrzepy.
- Spowolnienie procesu namnażania się bakterii boleriozy. W Niemczech czystek jest już powszechnie stosowany w profilaktyce przeciwkleszczowej, coraz częściej napar podaje się również zwierzętom.
- Ograniczenie nieprzyjemnego zapachu naszego ciała. Regularne picie czystka przez kilka tygodni skutecznie rozwiązuje problem z nadmierną potliwością.
Aby wywar z czystka zaczął działać trzeba pić go codziennie i po około dwóch tygodniach zaczną pojawiać się efekty. Można podawać go dzieciom już od trzeciego roku życia, lecz nie ma żadnych informacji, ani badań dowodzących, ze mogą go spożywać kobiety w ciąży i karmiące piersią.
Cały czas trwają badania nad wiązaniami metali ciężkich przez czystek np. kadmu . Byłaby to dobra informacja dla palaczy. Aktualnie wyniki badań nie zostały ostatecznie potwierdzone.
Dobrej jakości czystek powinien być jasno zielony, czasem z odcieniem brązu. Bardzo ważne by w suszu nie występowały gałązki. Można go zakupić w naszym sklepie.
Napar można przygotować na dwa sposoby:
1. Zaparzamy 2g czystku/ 250ml w temperaturze 95*C przez około 4 minuty lub dłużej.
2. Gotujemy 2g czystku/ 250ml przez około 5 min pod przykryciem. Doprowadzić do wrzenia i poczekać jak lekko przestygnie.
Zapach jest tradycyjnie ziołowy, lecz zdecydowanie można w nim wyczuć nutę przypraw podobną jak przy oregano lub ziołach prowansalskich. Smak jest zdecydowanie wytrawny, przy dłuższym zaparzaniu lekko cierpki. Można wyczuć lekka pikanterię. Jeśli chcemy urozmaicić sobie napar, można dodać trochę mięty by smak był bardziej orzeźwiający i przyswajalny.
Czystek z dnia na dzień zyskuje coraz większą popularność wśród konsumentów i również badaczy. Pojawia się co raz więcej badań na temat tej rośliny i jej właściwości. Na pewno jest to dobry omen dla tych którzy nie przepadali wcześniej za piciem ziół, a właśnie czystek ich do tego przekonał.
Zachęcamy do picia ziół, tak jak robiły to nasze babki, po których oprócz wiedzy zostały nam też piękne przysłowia!
„Zbieraj ziółka na przypadki, kiedy przyjdzie niemoc zdradki.”
„Zbieraj zioła, bo domowe ziółka, leki, lepsze nieraz niż z apteki.”
Ciekawostka: Krzew Czystka jest również bardzo popularną rośliną w ogrodnictwie. Wszystko dlatego, że przepięknie rozkwita i tworzy cudowny wiosenny klimat w przydomowych ogródkach. Jednak ze względu na nasz niesprzyjający klimat zimą musi być przenoszony do szklarni.
Ewel.A