Herbaty Rozkwitające
Mało kto wie, że te drobne zwitki herbaciane o kulistym kształcie to ogromny kunszt artystyczny i rzemieślniczy. Każda herbata rozkwitająca jest ręcznie układaną kompozycją. Niektórzy mówią, że tradycja produkcji herbaty rozkwitającej sięga kilkuset lat, inni, że to wynalazek końca XX wieku którym szybko zachwycił się Zachód. A jak to się dzieje, że możemy doświadczyć tak pięknego spektaklu w naszych kubkach i dzbankach?
Zacznijmy od początku.
Na początku był krzak. Krzak camellii sinensis, dokładniej w prowincji Yunnan, ponieważ to tam narodził się pomysł tak ciekawego zastosowania herbaty. Gdy wyrosną odpowiedniej długości młode liście, herbata zbierana jest skrupulatnie i precyzyjnie. Do stworzenia rozkwitającej herbaty wybiera się głównie liście pod białą i zieloną herbatę. Następnie herbaciany artysta układa świeże listki w formę bukieciku i wypełnia środek przeróżnymi kwiatami, które sprawiają, że proces "otwierania się" herbaty jest tak spektakularny. W naszej ofercie znaleźć można herbaty z: lilią (Liliowy Koszyk), słonecznikiem (Cień Wiatru), amarantusem (Marcepanowy Szał), płatkami lotosu (Ogniste Języki).
Gdy kompozycja zostanie ułożona przewiązywana jest bawełnianym sznurkiem i zwijana, po czym suszona. Dzięki zachowaniu takiej kolejności herbaciane kule tak dobrze się trzymają. To właśnie rękodzieło wydaje się być wyjątkowo urzekające w tej herbacie - sprawia, że każda pojedyncza kulka jest jedyna w swoim rodzaju.
Gdy kompozycja zostanie ułożona przewiązywana jest bawełnianym sznurkiem i zwijana, po czym suszona. Dzięki zachowaniu takiej kolejności herbaciane kule tak dobrze się trzymają. To właśnie rękodzieło wydaje się być wyjątkowo urzekające w tej herbacie - sprawia, że każda pojedyncza kulka jest jedyna w swoim rodzaju.
Jak parzyć?
Najlepiej w szklanym, litrowym dzbanku, tam herbata będzie miała odpowiednio dużo miejsca na rozwinięcie, a my będziemy mogli obserwować to kolorowe przedstawienie. Ponieważ herbaty-kwiaty składają się głównie z liści białej i zielonej herbaty, to należy pamiętać aby nie zalewać jej wrzątkiem. Temperatura powinna wynosić ok. 80 stopni. Dlaczego? Ano dlatego, że wrzątek sparzy nam herbatę i sprawi, że ta stanie się cierpka i gorzka. Po zalaniu herbaty wodą podziwiamy jej rozwój, po czym odczekujemy jeszcze ok 3 minuty. Zalecamy wyciągnięcie herbaty z wody. Zbyt długi kontakt z wodą może skutkować przeparzeniem się herbaty - wtedy też będzie cierpka, mocna i gorzka.
Tymczasem poniżej prezentujemy filmik jak w przyspieszeniu wygląda proces parzenia i zapraszamy do zakładki herbaty rozkwitające w naszym sklepie. :-)
Komentarze