Jak parzyć herbatę
Jak parzyć herbatę?
Jak powszechnie wiadomo, rodzajów i gatunków herbat na świecie jest wiele. Różnią się od siebie nie tylko aromatem, wyglądem, smakiem, czy kolorem naparu. Bardzo ważne jest też miejsce, w jakim herbata dorasta, proces obróbki, któremu liście są poddane jak i również rodzaj wody, jakiego używamy do parzenia. To tylko nieliczne z czynników, które wpływają na efekt końcowy smaku i aromatu herbaty.
Aby dokładnie zrozumieć, że każdy rodzaj herbaty parzymy w inny sposób, wystarczy spróbować delikatnego, słomkowego naparu z listków białej herbaty i porównać go z ciężkim, ziemistym smakiem herbaty pu-erh. Z myślą o Was Drodzy smakosze, streściliśmy na jednej stronie kilka podstawowych informacji o parzeniu każdej z herbat!
Ps. Jeżeli nie posiadacie termometru, to warto wiedzieć, że temperatura wody po zagotowaniu po 3-4min to ok.95*C, a dopiero po 12-17min woda osiąga temperaturę odpowiednią do parzenia zielonej lub białej herbaty, czyli 70-85*C. Wszystko jednak zależy od objętości wody czy otoczenia, w jakim się znajdujemy. Można też stosować biały wrzątek, czyli wodę, która podczas gotowania zbliża się do stanu mocnego wrzenia.
Herbata Biała
parzenie: 7-9min/ 70-80*C/ 1 łyżeczka na 250ml/ zaparzać 4-5x
Herbata Biała aromatyzowana
parzenie: 7-9min/ 75-85*C/ 1 łyżeczka na 250ml/ zaparzać 4-5x
Herbata Zielona chińska
parzenie: 3-4min/ 75-90*C/ 1 łyżeczka na 250ml/ zaparzać 3-4x
Herbata Zielona japońska
parzenie: 2-2,5min/ 60-75*C/ 1 łyżeczka na 250ml/ zaparzać 3-4x
Herbata Zielona Gunpowder
parzenie: 3-4min/ 70-80*C/ 1 łyżeczka na 250ml/ zaparzać 3x
Herbata Zielona aromatyzowana
parzenie: 3-4min/ 80-90*C/ 1 łyżeczka na 250ml/ zaparzać 3x
Herbata Żółta
parzenie: 2-3min/ 75-80*C/ 1 łyżeczka na 250ml/ zaparzać 3-4x
Herbata Niebieska Oolong
parzenie: 5min/ 90-95*C/ 1 łyżeczka na 250ml/ zaparzać 6-7x
Herbata Czarna
parzenie: 4-5min/ 95*C biały wrzątek/ 1 łyżeczka na 250ml/ zaparzać 1-2x
Herbata Czarna Darjeeling
parzenie: 3-3,5min/ 90-95*C/ 1 łyżeczka na 250ml/ zaparzać 1-2x
Herbata Czarna aromatyzowana
parzenie: 4-5min/ 95*C biały wrzątek/ 1 łyżeczka na 250ml/ zaparzać 1-2x
Herbata Czerwona Pu-erh
parzenie: 3-5min/ 95*C biały wrzątek/ 1 łyżeczka na 250ml/ zaparzać 3-4x
Herbata Czerwona aromatyzowana
parzenie: 3-5min/ 95*C biały wrzątek/ 1 łyżeczka na 250ml/ zaparzać 3-4x
Herbata Rooibos
parzenie: 3-5min/ 95*C biały wrzątek/ 1 łyżeczka na 250ml/ zaparzać 2-3x
Herbata Owocowa (na bazie hibiskusa)
parzenie: 3-5min/ 95*C biały wrzątek/ 1 łyżeczka na 250ml/ zaparzać 1x
Herbata Yerba Mate (nie dotyczy tradycyjnego przenia/ tylko cocido)
parzenie: 2-3min/ 60-80*C/ 6 łyżeczek na 250ml/ zaparzać 6-7x
Herbata Ziołowa
parzenie: 10-15min/ 90-95*C/ 3 łyżeczki na 250ml/ zaparzać 1x
Mamy nadzieję, że ta krótka ściąga "Jak parzyć herbatę" umili czas spędzony przy filiżance, a dzięki odpowiedniemu parzeniu uda się wydobyć prawdziwy i niesamowity smak i aromat!