Kenia - afrykańskie oblicze kawy
Niezwykłość kawy polega na tym, że w zależności od tego gdzie rośnie i jakiej jest odmiany, jej walory smakowe i zapachowe mogę diametralnie się od siebie różnić. Kawa z Kenii od lat ceniona jest przez kawoszy z całego świata dzięki swojej owocowości, słodyczy, kwasowości ale przede wszystkim wysokiej jakości.
Szybka lekcja historii:
Kawa w Kenii pojawiła się dopiero pod koniec XIX wieku. Dlaczego dopiero? Ano dlatego, że w Etiopii, z którą Kenia sąsiaduje, a która jest kolebką tego cudownego naparu, owoce kawowca znane były już w pierwszym tysiącleciu naszej ery! A przyczynili się do tego europejscy kapucyni, którzy na terenie swoich klasztorów uprawiali pierwsze krzewy kawowca. Uprawa kawy stała się coraz popularniejsza, a już szczególnie po 1963 roku kiedy to Kenia uzyskała niepodległość spod brytyjskiego ucisku.
Gospodarka kenijska od dekad opiera się przede wszystkim na rolnictwie, gdzie głównymi produktami eksportowymi jest właśnie kawa i herbata. W ostatnich latach liczba eksportowanej kawy utrzymuje się na podobnym poziomie - ok. 46 tysięcy ton rocznie, co plasuje ją daleko w ogólnej stawce światowej. Dla porównania Brazylia, czyli potentat kawowy, sprzedała ponad 50 razy więcej ziaren tego produktu! Jednak co pokazuje przykład Kenii: ilość nie zawsze idzie w parze z jakością, a tą się w kenijskich ziarnach bardzo ceni.
Gospodarka kenijska od dekad opiera się przede wszystkim na rolnictwie, gdzie głównymi produktami eksportowymi jest właśnie kawa i herbata. W ostatnich latach liczba eksportowanej kawy utrzymuje się na podobnym poziomie - ok. 46 tysięcy ton rocznie, co plasuje ją daleko w ogólnej stawce światowej. Dla porównania Brazylia, czyli potentat kawowy, sprzedała ponad 50 razy więcej ziaren tego produktu! Jednak co pokazuje przykład Kenii: ilość nie zawsze idzie w parze z jakością, a tą się w kenijskich ziarnach bardzo ceni.
Charakterystyka upraw i jakość
Uprawa kawy skupiona jest przede wszystkim w centralnym regionie Kenii. Obszar ten charakteryzuje się bardzo dobrą, żyzną, wulkaniczną glebą, wysoką wilgotnością, a także czystością okolicznych wód. Plantacje umieszczone są na zboczach okolicznych gór na wysokości ok 1400 m.n.p.m. do 2300 m.n.p.m. i często sąsiadują z licznymi parkami narodowymi. Okres zbiorów następuje dwa razy w roku, owoce kawy są ręcznie zbierane, co sprawia, że wybierane są tylko te o odpowiednim poziomie dojrzałości. Zatem już na podstawowym etapie zbiorów możemy zauważyć, że dbałość i drobiazgowość jest ważnym elementem gospodarki kawowej.
Kenijska kawa w Warsztacie Herbaty
W naszej ofercie kaw znajdziecie między innymi Kenię PB Zawadi. Wypalamy ją w dwóch wariantach: o profilu jasnym i średnim. Czymś, co wyróżnia tą kawę są ziarna peaberry, czyli jedno ziarno z jednego owocu kawowca, a nie jak w przypadku tradycyjnych ziaren - dwa ziarna jeden owoc. W smaku wyróżniają się czerwone owoce, czekolada i delikatna kwasowość cytryny. Smak tej kawy pozwoli chociaż na chwilę przenieść się do odległej, afrykańskiej krainy.
W naszej ofercie kaw znajdziecie między innymi Kenię PB Zawadi. Wypalamy ją w dwóch wariantach: o profilu jasnym i średnim. Czymś, co wyróżnia tą kawę są ziarna peaberry, czyli jedno ziarno z jednego owocu kawowca, a nie jak w przypadku tradycyjnych ziaren - dwa ziarna jeden owoc. W smaku wyróżniają się czerwone owoce, czekolada i delikatna kwasowość cytryny. Smak tej kawy pozwoli chociaż na chwilę przenieść się do odległej, afrykańskiej krainy.
Komentarze