
Rooibos ,,Czerwone złoto afryki"
Rooibos
Rooibos zwany również czerwonokrzewem południowoafrykańskim, rośnie tylko na terenie RPA.
Po zbiorach ususzone listki i gałązki są cięte na wiórka, wyglądające jak igiełki i tak powstaje zielony rooibos (greenbush). Często poddaje się zielone igiełki procesowi palenia, dzięki czemu zyskuje się dużo bardziej popularny na świecie rooibos o czerwono-miodowym kolorze listków, zwany rooibosem prażonym/palonym.
Ten niepozorny krzak zyskuje na świecie coraz większe powodzenie, dzięki swoim niepowtarzalnym właściwościom leczniczym, rubinowo – złotym kolorze naparu i przede wszystkim delikatnemu smakowi.
Już kiedyś wierzono, że rooibos ma cudowne właściwości. Mit został potwierdzony. Czerwonokrzew jako naturalne złoto Afryki doskonale pasuje na każdą porę dnia. Zrelaksuje i poprawi humor, a naturalnie słodki i miodowy smak zaskarbi sobie podniebienie nie jednego smakosza.
Właściwości:
- Rooibos w przeciwieństwie do szerokiej rzeszy herbat, nie posiada garbników, dzięki czemu mogą go spożywać dzieci i kobiety w ciąży. Potwierdzono także, że stymuluje wytwarzanie pokarmu u kobiet karmiących.
- Stosowany w dermatologii i kosmetyce ze względu na właściwości przeciw infekcyjne i przeciwgrzybiczne. Doskonały na trądzik i problemy ze skórą.
- Wspomaga leczenie alergii, uwalnia kwercetynę która hamuje związek odpowiedzialny za objawy alergii.
- Pobudza serotoninę, dzięki czemu wydzielamy związki szczęścia i uśmiechamy się częściej.
- Relaksuje i uspokaja, polecany dla ludzi nerwowych, rozdrażnionych, mających problemy z zaśnięciem.
- Poprawia krążenie krwi i morfologie.
- Pomaga zwalczyć bóle brzucha i biegunki.
- Wspomaga trawienie i prace żołądka.
- Posiada liczne ilości przeciwutleniaczy, przez co zmniejsza szanse na nowotwory.
- Zawiera małą ilość kalorii, polecany dla osób z dietą i cukrzyków.
Sposób parzenia:
Przygotowujemy 1 łyżeczkę rooibosa na 200ml. Ważne żeby nie zalewać wrzątkiem, tylko przestudzona wodą do 95*C
Parzymy około 2-3min
Napar z czerwonokrzewu smakuje równie dobrze na ciepło jak i na zimno. Dla poprawy smaku, może zostać wzbogacony jakims orzeźwiającym owocem.
UWAGA!
Ważne jest by odcedzić listki rooibosa od naparu, gdyż nigdy nie pozostają na dnie i wypływają na wierzch, utrudniając nam delektowanie się naparem.
Komentarze