Keemun Black Mao Feng

Herbata Keemun uprawiana w dorzeczu Jangcy i Huang He to jeden z fundamentów czarnych, chińskich herbat. Słodkawe nuty cukru trzcinowego, lekka pikantność, a wszystko całkowicie pozbawione goryczki tworzą wybitny napar dla delikatnych podniebień.
9,50 zł
Brutto
Waga
Ilość
W magazynie

KEEMUN BLACK MAO FENG

SPOSÓB ZAPARZANIA: 3 g na 200 ml / czas parzenia: 3-5 min. / temp. 95°C / parzyć 1x

Keemun to jeden z herbacianych fundamentów czarnych, chińskich herbat. Rośnie na wschodzie Chin, w środkowej linii, w prowincji Anhui (dorzecze Jangcy i Huang He) i jest produkowany od 1875 roku. Wcześniej w tym rejonie wytwarzano tylko herbatę zieloną. Mao Feng to doskonała herbata dla delikatnych podniebień. Mocna - lecz nie garbnikowa - i wdzięczna do eksperymentowania ze smakiem, bowiem krótko parzona jest bardzo subtelna, lekko słodkawa i pikantna, zaś po 5-6 minutach parzenia robi się intensywna z zaledwie nutą słodyczy. Ciekawostką jest również to, że Keemun to nieliczna z czarnych herbat, którą na Wschodzie parzy się kilkukrotnie.

Liście są charakterystyczne, regularne i lekko skręcone. Aromat słodki, niczym cukier trzcinowy, subtelnie ziołowy (tymiankowy) i lekko pikantny. Kolor naparu jest mocno brązowy, lecz momentami przypomina czerwone wino. W smaku słodycz, z nutami skórki orzecha laskowego i bardzo długi finisz. Ów herbata nawet przy długim parzeniu nie robi się cierpka.

Keemun to rarytas wśród smakoszy czarnych herbat. Doskonała pozycja, by wraz z pierwszym łykiem udać się w smakową podróż do Chin. Polecamy go zarówno wielbicielom Darjeelingów i Assamów. Odpowiednio zaparzony dostarczy wielu ciekawych i nowych nut smakowych. Idealny po angielskim śniadaniu, letnim obiedzie, czy po prostu na podwieczorek.


       
#podróżzaczynasięodpierwszegołyku

HCK121
283 Przedmioty

Opis

Skład
czarna herbata (100%)
Kraj pochodzenia
Chiny
Czas Parzenia
3 - 5min
Temperatura Parzenia
95°C

Specyficzne kody

Komentarze

Oceń 

2018-04-27

ok

Bardzo dobra jakość herbaty. Polecam

  • 1 z 1 ludzi uznało tą recenzję za pomocną.
Oceń 

2018-04-24

zaskoczona

Pierwszy raz spotykam herbatę, której nie da się zaparzyć tak by gryzła w język. Jako ktoś kto zapomina o wyciągnięciu sitka z kubka, muszę stwierdzić, że to herbata idealna dla mnie! Po za tym pyszna! Wyraźna, ale nie przesadzona i trochę słodka. Polecam.

  • 1 z 1 ludzi uznało tą recenzję za pomocną.

Napisz swoją opinię

Keemun Black Mao Feng

Herbata Keemun uprawiana w dorzeczu Jangcy i Huang He to jeden z fundamentów czarnych, chińskich herbat. Słodkawe nuty cukru trzcinowego, lekka pikantność, a wszystko całkowicie pozbawione goryczki tworzą wybitny napar dla delikatnych podniebień.

Napisz swoją opinię