Ten produkt nie jest widoczny dla Twoich klientów.
CEYLON NUWARA ELIYA MAHAGASTOTTE
CEYLON NUWARA ELIYA MAHAGASTOTTE
SPOSÓB ZAPARZANIA: 2-3 g na 200ml / czas parzenia 3 min. / temp. 90-95°C / parzyć 1x
HERBATA CZARNA KLASYCZNA
SKŁAD: czarna herbata 100%
Na niezapomniany smak Ceylonu Nuwara Eliya Mahagastotte składa się wiele czynników. Przede wszystkim, ważne jest położenie plantacji: w przypadku tej cejlońskiej herbaty, znajdują się one w wysokich partiach gór, nawet na 2000 m n.p.m., w pobliżu miasta Nuwara Eliya w Prowincji Środkowej. Ponadto leży u stóp najwyższego szczytu Sri Lanki - Mount Pedro. Po drugie: na niezwykłe nuty smakowe Ceylonu Nuwara składa się klimat: niska temperatura powietrza i mnogość dni deszczowych oraz słonecznych.
Te dwie najważniejsze cechy tworzą wyjątkowość Ceylonu Nuwara, jednak nie zdradzają wszystkiego, co ta cejlońska herbata ma do zaoferowania.
Liście Ceylonu są lancetowate, dość duże i podłużne. Po zaparzeniu, napar z jasnożółtego staje się głęboko bursztynowy ze złotymi refleksami. W smaku wyczuwalne są słodkie, miodowe nuty, a niektórzy mówią o posmaku owocowości i cierpkości wiśni, szczególnie przy przedłużonym parzeniu.
Ceylon Nuwara można zaparzać krótko, by pobudzić organizm (zaparzenie powinno trwać około trzech minut) lub dłużej, przez cztery do pięciu minut, by się wyciszyć i odprężyć. Ze względu właśnie na tę cechę, Ceylon Nuwara jest konieczną pozycją w domowych inwentarzu każdego miłośnika herbat.
Sympatycy bawarki też nie będą zawiedzeni - Ceylon Nuwara jest świetnym wyborem, jeśli lubimy połączenie herbaty i mleka.