Rwanda Rukeri

Afrykańska odmiana pokazująca, że czarna herbata niejedno ma imię.

12,00 zł

(240,00 zł kg.)

Brutto
Waga
Ilość

Rwanda Rukeri

Zaledwie pięćdziesiąt lat temu, w samym centrum Afryki, w gorącej Rwandzie Europejczycy założyli bardzo ekologiczną plantację herbaty. Do dziś ów plantacja działa prężnie, ale produkuje tylko 700 ton herbaty na rok, z czego 90% liści idzie na eksport. Liście podczas procesu więdnięcia są bardzo delikatnie obrabiane by nie złamać długich liści. Herbata jest bardzo wysokiej jakości i pochodzi z certyfikowanego, organicznego ogrodu. Dziś możecie ją nabyć w Warsztacie Herbaty!

Smak tej herbaty wyróżnia się na tle afrykańskich smaków, zaparzona uwodzi dymnym aromatem przez który delikatnie przebija mały ton jaśminu. Napar w kolorze burgundowo - wiśniowym, po pierwszym łyku olśniewa świeżością i kwiatowo cytrusowymi nutami z przyjemnie przenikającą czekoladą. Można ulec wrażeniu, że herbata jest lekko pikantna ze świetnie wkomponowaną taniną.

Fenomenem herbaty z plantacji w Rukeri jest to, że zasmakuje fanom delikatnych naparów jak np. sikkim temi czy darjeeling, a także tradycjonalistom lubujących się w mocnych herbatach. Zaletą jest również to, że nawet po długim parzeniu jest pozbawiona goryczki, ewentualnie można wyczuć nutkę cierpkości. To zdecydowanie wyważony smak, z pewną dozą majestatu, który idealnie sprawdzi się przy popołudniowym posiedzeniu i o wschodzie słońca...


SPOSÓB ZAPARZANIA: 1 łyżeczka na 200ml / czas parzenia 3-5min / temp. 95°C / parzyć 1x

HCK107

Produkty powiązane