RWANDA RUKERI ORGANIC
Ta wyjątkowa odmiana dowodzi, że czarna herbata niejedno ma imię. Uprawiana w sercu Afryki, w organicznym ogrodzie założonym zaledwie 50 lat temu urzeka rześkością i pikantną nutą intensywności.
RWANDA RUKERI
SPOSÓB ZAPARZANIA: 2-3 g na 200 ml / czas parzenia 3-5 min. / temp. 95°C / parzyć 1x
Zaledwie pięćdziesiąt lat temu, w samym centrum Afryki, w gorącej Rwandzie Europejczycy założyli bardzo ekologiczną plantację herbaty. Do dziś ów plantacja działa prężnie, ale produkuje tylko 700 ton herbaty na rok, z czego 90% idzie na eksport. Długie liście podczas procesu więdnięcia są bardzo delikatnie obrabiane, by się nie połamać. Herbata jest bardzo wysokiej jakości i pochodzi z certyfikowanego, organicznego ogrodu. Dziś możecie ją nabyć w Warsztacie Herbaty!
Smak tej herbaty wyróżnia się na tle afrykańskich smaków, zaparzona uwodzi dymnym aromatem, przez który delikatnie przebija lekki ton jaśminu. Napar w kolorze burgundowo-wiśniowym, po pierwszym łyku olśniewa świeżością i kwiatowo cytrusowymi nutami z przyjemnie przenikającą czekoladą. Można ulec wrażeniu, że herbata jest lekko pikantna ze świetnie wkomponowaną taniną.
Fenomenem herbaty z plantacji w Rukeri jest to, że zasmakuje fanom delikatnych naparów jak np. Sikkim Temi czy Darjeeling, a także tradycjonalistom lubujących się w mocnych herbatach. Zaletą jest również to, że nawet po długim parzeniu jest pozbawiona goryczki, ewentualnie można wyczuć nutkę cierpkości. To zdecydowanie wyważony smak, z pewną dozą majestatu, który idealnie sprawdzi się przy popołudniowym posiedzeniu jak i o wschodzie słońca...
Kraj pochodzenia: Republika Rwandy
#podróżzaczynasięodpierwszegołyku
Opis
- Pojemność
- czarna herbata (100%)
- Kraj pochodzenia
- Ruanda
- Czas Parzenia
- 3 - 5min
- Temperatura Parzenia
- 95°C
Specyficzne kody
Komentarze
z klasą
polecam, szczególnie dla osób zakochanych w doszukiwaniu się głębokich aromatów czarnej herbaty. delikatnie wyczuwalny jaśmin robi robotę!
pewnego dnia...
Pewnego dnia w sklepie stacjonarnym spróbowałam Rwandy, polecanej przez właściciela Warsztatu i pomyślałam sobie, że to chyba nie mój smak, ale kiedy przestałam gustować w czarnych herbatach z dodatkami i rozsmakowałam się w czarnych naturalnych herbatach, Rwanda stała się jedną z moich ulubionych. Taki smak doceniony po latach. Bardzo polecam rozsmakować się w Rwandzie.
- 2 z 2 ludzi uznało tą recenzję za pomocną.
2020-04-05
Ruanda
Ruanda to must have i comfort drink mojego poranka. Nie wyobrażam sobie tego rytuału bez jogi, pościelenia łóżka i kubka gorącej Rwandy. Serio.