English Breakfast

Tradycyjna, esencjonalna, mocna i wyrazista herbata, która najlepiej smakuje o poranku, do sytego śniadania. Powstała z połączenia intensywnych herbat z Assamu i Ceylonu, a każdy herbaciarz powinien jej spróbować nie tylko do śniadania.

10,00 zł

(200,00 zł kg.)

Brutto
Waga
Ilość

ENGLISH BREAKFAST

SPOSÓB ZAPARZANIA: 2 łyżeczki na 250 ml / czas parzenia 3-5 min / temp. 90-95°C / parzyć 1x

Wśród czarnych herbat mieszanka English Breakfast jest bezkonkurencyjna. To tradycyjne połączenie herbaty indyjskiej i ceylońskiej jest serwowane codziennie do śniadań na całym świecie.

Według źródeł, pierwowzór mieszanki został wymyślony w 1843 roku przez angielskiego imigranta Richarda Daviesa. Miała to być mieszanka idealna do spożycia przy ciężkim śniadaniu, mocna i pobudzająca, która z powodzeniem mogłaby zastąpić kawę. Stworzył kompozycję idealną i w Nowym Yorku sprzedawał ją pod nazwą "English Breakfast", licząc sobie 50 centów za funt. Trzeba przyznać, że miał niezłego nosa co do pomysłu, bo interes szybko się rozkręcił, a sam Davies szybko zyskał konkurencję, co doprowadziło rozsławienia herbaty. Dziś każdy z nas zna English Breakfast i na pewno choć raz w życiu ją pił. Jeśli chodzi jednak o sam zwyczaj picia czarnej herbaty do śniadania, to właśnie Anglia była prekursorem mody i oni kreowali wszelakie style w tym temacie.

Smak English Breakfast należy do tych mocniejszych, jest wytrawny z nutami cierpkości przy długim parzeniu. Ma brązowo bursztynową barwę i lekki, gałązkowy aromat. Najlepiej smakuje z mlekiem, choć trzeba pamiętać, że to herbatę wlewa się do mleka, a nie na odwrót, bo gorąca herbata może uszkodzić porcelanę. Oczywiście dziś ten zwyczaj traktujemy z przymrużeniem oka. Ciekawostką jest też to, że picie herbaty z mlekiem nie wywodzi się od angielskiej arystokracji, a od budowniczych, którzy w przerwach od pracy popijali suto posłodzoną herbatę z mlekiem, by nabrać sił i energii.

Mieszanka English Breakfast zdaniem Warsztatu Herbaty najlepiej smakuje w połączeniu assamów i ceylonów, jednak każda herbaciarnia ma swój "najlepszy" przepis. Polecamy dla tradycjonalistów, fanów mocniejszych smaków i nie tylko z mlekiem!

Kraj pochodzenia: Indie i Sri Lanka

38411983_688405708180460_575621643683810  38289053_688405954847102_395588533599233  38284550_688405491513815_258353247046913  38411668_688406171513747_102857084978908  38222601_688406061513758_503969267784351


HCK111
28 Przedmioty

Opis

Kraj pochodzenia
Sri Lanka
Skład
czarna herbata (100%)

Komentarze

Oceń 

2019-05-01

w punkt

Świetnie wyważona. Połączenie dwóch gatunków herbat udało się złączyć w perfekcyjnych proporcjach, pije się ją z ogromną przyjemnością i smakiem. Idealna moc, smak lekko cierpki, taki jaki powinien być. Kupię ponownie na pewno. Polecam

  • 1 z 1 ludzi uznało tą recenzję za pomocną.
Oceń 

2018-09-16

Do śniadania - tak.

Prawdziwie śniadaniowa herbata. Syci i łagodzi po dużym śniadaniu.

Oceń 

2018-08-02

Super Herbata

Kapitalna na każdą okazję, nigdy mi się nie znudzi i pasuje do wszystkiego. Polecam

  • 3 z 3 ludzi uznało tą recenzję za pomocną.

Napisz swoją opinię

English Breakfast

Tradycyjna, esencjonalna, mocna i wyrazista herbata, która najlepiej smakuje o poranku, do sytego śniadania. Powstała z połączenia intensywnych herbat z Assamu i Ceylonu, a każdy herbaciarz powinien jej spróbować nie tylko do śniadania.

Napisz swoją opinię

Produkty powiązane