English Breakfast
Tradycyjna, esencjonalna, mocna i wyrazista herbata, która najlepiej smakuje o poranku, do sytego śniadania. Powstała z połączenia intensywnych herbat z Assamu i Ceylonu, a każdy herbaciarz powinien jej spróbować nie tylko do śniadania.
ENGLISH BREAKFAST
SPOSÓB ZAPARZANIA: 2-3 g na 200 ml / czas parzenia 2-3 min / temp. 95°C / parzyć 1x
Wśród czarnych herbat mieszanka English Breakfast jest bezkonkurencyjna. To tradycyjne połączenie herbaty indyjskiej i ceylońskiej jest serwowane codziennie do śniadań na całym świecie.
Według źródeł, pierwowzór mieszanki został wymyślony w 1843 roku przez angielskiego imigranta Richarda Daviesa. Miała to być mieszanka idealna do spożycia przy ciężkim śniadaniu, mocna i pobudzająca, która z powodzeniem mogłaby zastąpić kawę. Stworzył kompozycję idealną i w Nowym Yorku sprzedawał ją pod nazwą "English Breakfast", licząc sobie 50 centów za funt. Trzeba przyznać, że miał niezłego nosa, bo interes szybko się rozkręcił, a sam Davies szybko zyskał konkurencję, co doprowadziło rozsławienia herbaty. Dziś każdy z nas zna English Breakfast i na pewno choć raz w życiu ją pił. Jeśli chodzi jednak o sam zwyczaj picia czarnej herbaty do śniadania, to właśnie Anglia była prekursorem mody i oni kreowali wszelakie style w tym temacie.
Smak English Breakfast należy do tych mocniejszych, jest wytrawny z nutami cierpkości przy długim parzeniu. Ma brązowo bursztynową barwę i lekki, gałązkowy aromat. Najlepiej smakuje z mlekiem, choć trzeba pamiętać, że to herbatę wlewa się do mleka, a nie na odwrót, bo gorąca herbata może uszkodzić porcelanę. Oczywiście dziś ten zwyczaj traktujemy z przymrużeniem oka. Ciekawostką jest też to, że picie herbaty z mlekiem nie wywodzi się od angielskiej arystokracji, a od budowniczych, którzy w przerwach od pracy popijali suto posłodzoną herbatę z mlekiem, by nabrać sił i energii.
Mieszanka English Breakfast zdaniem Warsztatu Herbaty najlepiej smakuje w połączeniu Assamów i Ceylonów, jednak każda herbaciarnia ma swój "najlepszy" przepis. Polecamy dla tradycjonalistów, fanów mocniejszych smaków i nie tylko z mlekiem!
Kraj pochodzenia: Indie i Sri Lanka.
#Herbata Łagodzi Obyczaje
Opis
- Skład
- czarna herbata (100%)
- Kraj pochodzenia
- Sri Lanka
- Czas Parzenia
- 2-3 min.
- Temperatura Parzenia
- 95°C
Specyficzne kody
Komentarze
Do śniadania - tak.
Prawdziwie śniadaniowa herbata. Syci i łagodzi po dużym śniadaniu.
- 1 z 1 ludzi uznało tą recenzję za pomocną.
Super Herbata
Kapitalna na każdą okazję, nigdy mi się nie znudzi i pasuje do wszystkiego. Polecam
- 4 z 4 ludzi uznało tą recenzję za pomocną.
2019-05-01
w punkt
Świetnie wyważona. Połączenie dwóch gatunków herbat udało się złączyć w perfekcyjnych proporcjach, pije się ją z ogromną przyjemnością i smakiem. Idealna moc, smak lekko cierpki, taki jaki powinien być. Kupię ponownie na pewno. Polecam