Lapsang Souchong
LAPSANG SOUCHONG
SPOSÓB ZAPARZANIA: 2-3 g na 200 ml / czas parzenia 3-5 min. / temp. 95°C / parzyć 1x
Podczas dynastii Qing przejście armii przez górski region Wuyi w Chinach opóźniało coroczny proces suszenia liści herbaty. By przyspieszyć produkcję i tym samym zaspokoić popyt, rolnicy postanowili wysuszyć liście nad ogniskami z lokalnych sosen. Tak powstała wyjątkowa i unikatowa herbata, która cieszy się popularnością zwłaszcza wśród mężczyzn.
Niektóre źródła podają, że Lapsang Souchong to pierwsza na świecie czarna herbata, która powstała nawet wcześniej od słynnego Keemuna, a jej krzewy dopiero w późniejszym czasie rozprzestrzeniły się w pozostałe regiony Chin i do Indii."Souchong" oznacza nazwę gatunku herbaty, która jest utleniana dopóki nie osiągnie wyraziście czarnego koloru, a produkuje się ją z czwartego liścia (licząc od zwiniętego pączka) na krzewie herbacianym. Te liście są grubsze, zawierają mniej naturalnego aromatu, dzięki czemu świetnie współgrają z dymnym zapachem. Zebrane liście suszy się (opieka) nad dymem sosnowym, w bambusowych koszach zwanych hounglóng i tak właśnie powstaje doskonały "męski napar".
Napar jest w kolorze intensywnym, burgundowym, a aromat charakterny, dymny i żywiczny. Smak mocny, lecz nie tak garbnikowy jak inne, czarne, chińskie herbaty. Przywołuje na myśl torfową whisky, dym cygar, czasem wędzoną paprykę. Choć liście są subtelne w odbiorze, a smak nie cechuje się nadmierną cierpkością, to Lapsang jest naprawdę zadziorną herbatą, idealną dla wyrachowanych podniebień.
Największymi fanami Lapsangu od zawsze byli Anglicy, a najbardziej znany wśród nich to Winston Churchill. Stąd w Chinach przywykło się mówić, że Souchong to herbata Zachodu. Lapsang dodaje się również do wielu mieszanek, np. Rosyjskiej Karawany. Herbata Lapsang Souchong z roku na rok nabiera popularności, przez co staje się cenniejsza i zyskuje miano rarytasu. Region Wuyi to niewielki obszar, który nie jest w stanie wyprodukować tak dużej ilości herbaty.
Polecamy każdemu poszukiwaczowi niezwykłych smaków, każdemu mężczyźnie, a także kobietom z mocnym smakiem. Gwarantujemy niezapomniane doznanie i wyjątkowy smak herbaty.
CIEKAWOSTKĄ jest to, że Lapsang zasłynął również w kulturze popularnej. Pija się go w takich filmach jak "Zimowa Opowieść", "Casino Royale" czy "Nić Widmo", a także w książce Donny Tartt "Szczygieł". Lapsangu chciał się również napić kapitan Picard w filmie "Star Trek", lecz producenci zaserwowali mu Earl Greya.
Kraj pochodzenia: Chiny
Opis
- Kraj pochodzenia
- Chiny
- Skład
- czarna herbata (100%)
- Czas Parzenia
- 3 - 5min
- Temperatura Parzenia
- 95°C
Specyficzne kody
Komentarze
CIekawostka...
O Lapsangu mam taką ciekawostkę... W warsztacie herbaty pracuję od pięciu lat, przez ten czas Lapsanga kupowali dla siebie sami mężczyźni, a jeśli kobiety to DLA mężczyzn. Nigdy nie zapomnę, jak pewnego zimowego dnia zjawiła się Pani, drobna blondynka. Tęsknym spojrzeniem wyszukała puszkę z Lapsangiem i powiedziała "POPROSZĘ MOJĄ UKOCHANĄ HERBATĘ". Zapytałam oczywiście czy to na prawdę jest jej ulubiona? W odpowiedzi usłyszałam poemat wychwalający dymny smak i moc aromatu. Na pewno nie zapomnę tej kobiety do końca życia, a jeśli są tu Panie pijące Lapsanga, to pozdrawiam :)
- 4 z 4 ludzi uznało tą recenzję za pomocną.
2018-09-26
herbata dla twardzieli?
Uważam, że to najlepsza herbata na świecie, bo właśnie ten dymny smak jest najlepszy. Osobiście piję ją bardzo często, a dodatkowo do kubka sypię podwójną porcję. Szczerze polecam.