LADY GREY
Delikatniejsza wersja Earl Greya z dodatkiem skórki cytryny, przygotowana specjalnie dla Elizabeth Grey. Doskonała herbata do podwieczorku, a także wyśmienity dodatek do ciast i deserów.
LADY GREY
SPOSÓB ZAPARZANIA: 2-3 g na 200 ml / czas parzenia 3-5 min. / temp. 95°C / parzyć 1x
Czarna herbata aromatyzowana.
Składniki: czarna herbata liściasta (93%), skórka cytryny, aromaty.
Lady Grey została wymyślona na cześć żony Charlesa Greya, aby nie poczuła się urażona, że herbata Earl Grey sławi tylko jej męża. Lady Grey różni się od Earl Greya dodatkiem skórki z cytryny. Niewielka domieszka korzystnie wpływa na smak herbaty, czyniąc ją bardziej cytrusową.
To jeden z intensywniejszych Earl Greyów, smak bergamoty wzmacnia skórka cytryny, choć np. mieszkańcy Skandynawii upodobali go sobie właśnie dlatego, że wydaje się im dużo delikatniejszy niż oryginał. Napar jest rubinowo-bursztynowy, a aromat intensywnie cytrusowy.
Lady Grey jest coraz częściej wykorzystywana do deserów, bardzo popularne stały się maślane ciastka (przepis TUTAJ), czy babki z Lady Grey, a w sezonie letnim na stołach zaczynają gościć lody z tą herbatą. Lady Grey bywa często podawana w trakcie deserów czy podwieczorków, ponieważ ten napar bardzo dobrze komponuje się z przeróżnymi słodkościami.
Jeśli masz ochotę na prawdziwą, nietuzinkową angielską herbatę to Lady Grey jest strzałem w dziesiątkę. Unikalny smak prawdziwej bergamotki i czarnej cejlońskiej herbaty tworzy doskonałą kompozycję. Może zachwycić niejednego konesera, a na pewno stanie się ulubioną herbatą wszystkich dam.
#Herbata Łagodzi Obyczaje
Opis
- Skład
- czarna herbata liściasta (93%), skórka cytryny, aromaty
- Kraj pochodzenia
- Sri Lanka
- Czas Parzenia
- 3 - 5min
- Temperatura Parzenia
- 95°C
2018-04-24
Czuję się jak Dama
Czuję się jak dama pijąc tą herbatę. Bardzo wytworna i moim zdaniem milion razy lepsza od normalnego earl greya.