Tie Guan Yin Oolong
Tie Guan Yin czyli "Żelazna Bogini Miłosierdzia" to jeden z najbardziej znanych i cenionych, chińskich oolongów. Za jego sławą stoi miodowo-kwiatowy smak i krzew podarowany wieśniakowi od ów Bogini.
TIEH KWAN YIN
SPOSÓB ZAPARZANIA: 2g na 2o0ml / czas parzenia 2-3 min / temp. 85-90°C / parzyć 3x
HERBATA OOLONG
SKŁAD: oolong 100%
Ten oolong z regionu Anxi (prowincja Fujian, z której również pochodzi Se Chung) według podań i legend jest darem od chińskiej bogini. Mity mówią również o tym, że tylko osoba szanowana jest w stanie doświadczyć pełni przyjemności wypływającej z naparu - tak jak farmer Wei, który podczas spaceru natknął się na zapuszczoną świątynię jednej z bogiń i postanowił dbać o nią kilka razy w miesiącu. Ten dobry uczynek nie pozostał bez reakcji - w podzięce otrzymał on w podarunku sadzonki herbaty, którą - gdy wyrosła - podzielił się z sąsiadami. Rozpoczęła się jej sprzedaż pod nazwą "Żelazna Bogini Miłosierdzia" na cześć bogini (Tie Guan Yin), która pozwoliła na godne życie dla pana Wei'a, jego sąsiadów, a także na przywrócenie świetności świątyni bogini.
Oolongi, a więc i ten, Tie Guan Yin, są herbatami półoksydowanymi. W przypadku "Żelaznej Bogini Miłosierdzia" możemy mówić o niezwykłej popularności tej herbaty. Ten oolong uważany jest za jeden z dziesięciu najlepszych chińskich herbat, więc nie dziwi fakt, że jest na naszych sklepowych półkach, a u amatora herbat powinien znaleźć się w kuchennej szafce.
Liście zwinięte są w ciasne kuleczki, a sam aromat wiele mówi nam o smaku tego oolonga po jego zaparzeniu. Jeśli szukamy czegoś kwiatowego o lekko miodowym posmaku, Tie Guan Yin będzie znakomitym wyborem. Napar w kolorze jest jasnożółty, słomkowy, delikatny, lekko złotawy. Tak jak i inne oolongi, można parzyć go wielokrotnie, najlepiej do trzech razy (w europejskiej metodzie zaparzania) lub nawet do dziesięciu razy (na sposób chiński).
Tie Guan Yin nie będzie pobudzał, raczej wprowadzi nas w stan odprężenia i poleca się go na chwile, w którym pragniemy się zrelaksować. Jest delikatny, powinien posmakować wielbicielom klasyki i subtelniejszych, nieco kwiatowych aromatow herbacianych.
Jak przystało na oolongi, tak i ten wspomaga obniżanie ciśnienia i złego cholesterolu. Posiada dużo taniny, z kolei zawartość teiny (herbacianej "kofeiny") jest niewielka. Ten zielony, chiński oolong jest oksydowany w około trzydziestu procentach.
Opis
- Kraj pochodzenia
- Chiny
- Pojemność
- ulung (100%)
- Czas Parzenia
- 3 - 5min
- Temperatura Parzenia
- 85°C
2020-05-14
Pycha
Pyszna! Cudowny, jasny, żółty kolor. Ale nigdy nie udało mi się zaparzyć jej po raz 3, jak sugeruje opis produktu.:-)