GYOKURO

Gyokuro to jedna z najcenniejszych japońskich herbat. Swój ciemnozielony kolor i bogactwo właściwości zawdzięcza wysokiej zawartości chlorofilu, który kryje się w ciasno zwiniętych igiełkach.

24,00 zł
Brutto
Waga
Ilość
W magazynie

GYOKURO

SPOSÓB ZAPARZANIA: 2-3 g na 2o0ml / czas parzenia 3 min / temp. 75-80°C / parzyć 3x

ZIELONA HERBATA KLASYCZNA

SKŁAD: zielona herbata

Słynna japońska herbata - "drogocenna rosa" - powstaje z tych samych odmian krzewów co Sencha, ale różni się od niej tym, że w momencie, kiedy pączki zaczynają rozkwitać, na okres trzech tygodni zostaje przykryta bambusowymi matami lub materiałem. Kiedy przychodzi czas zbioru, zrywane są jedynie wyselekcjonowane, najdelikatniejsze listki. Tak transportowane są do fabryki, gdzie poprzez suszenie zatrzymany jest proces fermentacji w celu utrwalenia jakości herbaty. Następnie listki są zwijane na kształt igieł (podobnie jak Sencha). Dzięki tym wszystkim zabiegom liście Gyokuro są dużo bardziej zielone (dzięki zacienieniu duża ilość chlorofilu pozostaje w liściach), a zawartość teiny i taniny (garbników) jest dużo mniejsza, dzięki czemu smak herbaty jest słodszy, delikatniejszy i bardziej wyrafinowany, zaś sama herbata zachowuje więcej właściwości zdrowotnych. Stymuluje pracę mózgu i układu nerwowego, doskonale wpływa na cerę, spowalnia proces wchłaniania kofeiny do organizmu oraz posiada właściwości antyoksydacyjne, co zapobiega rozwojowi komórek rakotwórczych. Warto ją pić wtedy, kiedy czujemy się wyczerpani i potrzebujemy sił. Wspaniale smakuje przed południem i po obiedzie.



HZK103
93 Przedmioty

Opis

Skład
zielona herbata (100%)
Kraj pochodzenia
Japonia
Czas Parzenia
3 - 5min
Temperatura Parzenia
75°C

Specyficzne kody

Komentarze

Napisz swoją opinię

GYOKURO

Gyokuro to jedna z najcenniejszych japońskich herbat. Swój ciemnozielony kolor i bogactwo właściwości zawdzięcza wysokiej zawartości chlorofilu, który kryje się w ciasno zwiniętych igiełkach.

Napisz swoją opinię

Produkty powiązane