Gyokuro

Gyokuro to jedna z najcenniejszych japońskich herbat. Swój ciemnozielony kolor i bogactwo właściwości zawdzięcza wysokiej zawartości chlorofilu, który kryje się w ciasno zwiniętych igiełkach.

24,00 zł

(480,00 zł kg.)

Brutto
Waga
Ilość

Gyokuro

SPOSÓB ZAPARZANIA: 1 łyżeczka na 2o0ml / czas parzenia 2-5min / temp. 70-75°C / parzyć 3-4x

Słynna japońska herbata "drogocenna rosa" powstaje z tych samych odmian krzewów co Sencha, ale różni się od niej, ponieważ w momencie, kiedy pączki zaczynają rozkwitać, na okres trzech tygodni zostaje przykryta bambusowymi matami lub materiałem. Kiedy przychodzi czas zbioru, zrywane są jedynie wyselekcjonowane, najdelikatniejsze listki. Tak, transportowane są do fabryki, gdzie poprzez suszenie zatrzymany jest proces fermentacji, w celu utrwalenia jakości herbaty. Następnie listki są zwijane na kształt igieł (podobnie jak sencha). Dzięki tym wszystkim zabiegom liście gyokuro są dużo bardziej zielone (dzięki zacienieniu duża ilość chlorofilu pozostaje w liściach), a zawartość teiny i taniny (garbników) jest dużo mniejsza, dzięki czemu smak herbaty jest słodszy delikatniejszy i bardziej wyrafinowany. Zaś sama herbata zachowuje więcej właściwości zdrowotnych. Stymuluje pracę mózgu i układu nerwowego, doskonale wpływa na cerę, spowalnia proces wchłaniania kofeiny do organizmu, oraz posiada właściwości antyoksydacyjne, zapobiega rozwojowi komórek rakotwórczych. Warto ją pić wtedy, kiedy czujemy się wyczerpani i potrzebujemy nowych sił. Wspaniale smakuje przed południem i po obiedzie.



HZK103
96 Przedmioty

Opis

Kraj pochodzenia
Japonia
Skład
zielona herbata (100%)

Komentarze

Na razie nie dodano żadnej recenzji.

Napisz swoją opinię

Gyokuro

Gyokuro to jedna z najcenniejszych japońskich herbat. Swój ciemnozielony kolor i bogactwo właściwości zawdzięcza wysokiej zawartości chlorofilu, który kryje się w ciasno zwiniętych igiełkach.

Napisz swoją opinię

Produkty powiązane