BANCHA JAPAN
Delikatna japońska herbata o małej zawartości teiny i pięknych dużych listkach. Charakteryzuje się delikatnym i świeżym smakiem. Ceniona za wiele właściwości zdrowotnych. W przeciwieństwie do Senchy, wytwarzana jest z liści późnego zbioru.
BANCHA JAPAN
SPOSÓB ZAPARZANIA: 2-3 g na 2o0ml / czas parzenia 3 min / temp. 75-80°C / parzyć 3x
ZIELONA HERBATA KLASYCZNA
SKŁAD: zielona herbata
Z czym kojarzy się Japonia? Na pewno z doskonałą herbatą, a Bancha jest jej znakomitą reprezentantką. Dzięki licznym właściwościom, m.in. wysokiej zawartości magnezu, czy fluoru, przy jednocześnie niskiej zawartości teiny, Bancha w Japonii jest uważana za "herbatę codzienną", którą można spożywać o każdej porze dnia. Jest siostrą Senchy, obie bowiem pochodzą z krzewu camellia sinensis, jednak zbiory Banchy odbywają się znacznie później, dzięki temu jej listki są większe, tak charakterystyczne dla tej herbaty.
Pyszny zielono-żółty napar urzeknie każdego. Dla początkujących herbaciarzy będzie to doskonały początek herbacianej przygody, dla innych, już bardziej zaznajomionych ze światem naparu, Bancha zapewne jest stałym gościem w imbryku. Zdecydowaną zaletą Banchy jako zielonej herbaty, jest możliwość jej trzykrotnego zaparzenia, a każde z nich będzie różnym doświadczeniem smakowym. W każdym jednak będzie się przebijał delikatny smak umami, a także lekkość i świeżość. To też doskonała opcja dla tych, którzy chcieliby zacząć pić zieloną herbatę, ale zawsze kojarzyła się im z goryczą. Z Banchą tak nie będzie.
Warto pamiętać, że #herbatałagodziobyczaje.
#podróżzaczynasięodpierwszegołyku
Opis
- Skład
- zielona herbata (100%)
- Kraj pochodzenia
- Japonia
- Czas Parzenia
- 3 - 5min
- Temperatura Parzenia
- 75°C
Specyficzne kody
Komentarze
Bancha Japan
Bardzo smaczna i delikatna, jednak przy 3 zaparzeniu dla mnie zbyt słaba.
delikatna, taka jaka ma być
Bardzo dobrej jakości bancha, delikatna i trawiasta, polecam.
Produkty powiązane
-
YUNNAN GREENCena 9,00 zł
2021-05-06
Delikatna, ale z charakterem
Według mnie Bancha ta ma wyraźnie wyczuwalne umami i charakterystyczny wodorostowy posmak. Niesamowite jest to, że może być taka wyrazista, a jednocześnie tak delikatna. Uwielbiam :-)