Kostaryka Tarazu

Kraj pochodzenia: Kostaryka
Region: Central Valley, West Valley, Tarrazú
Farma: Małorolni plantatorzy, CoopeTarrazú
Odmiana: Bourbon, Jackson, Mibrizi and some SL varieties
Wysokość upraw: 1100 – 1800 m.n.p.m
Zbiory: Grudzień 2023 - Luty 2024
Obróbka:
Washed (myta)
Nuty smakowe: mleczna czekolada, cytryna, mandarynka, czarna herbata.
Smak: świeży, gładki, słodki, cytrusowy.
Wynik SCA: 83,75
Stopień palenia: ●●●○○
Kwasowość: ●●●●○
Gęstość: ●●●○○
Aromat: ●●●●○
Data Palenia:
7,90 zł
Brutto
Waga
Mielenie
Ilość
W magazynie

KOSTARYKA SHB EP LA PASTORA TARRAZU

Kostaryka może poszczycić się osiemnastoma regionami uprawy kawy, z których najbardziej znany jest Tarrazú. Ograniczony przez Ocean Spokojny na zachodzie i łańcuch górski Cordillera Central na wschodzie, jest to region o bujnej roślinności i zapierających dech w piersiach widokach. Przede wszystkim Tarrazú to idealne miejsce do uprawy kawy Arabiki.  Wysokie położenie i skład gleby bogaty w osady sprzyjają gładkiej i delikatnej kwasowości, znanej z tych kaw, podczas gdy pobliska rzeka Pirrís dostarcza regionowi świeżej wody. 

Spółdzielnia CoopeTarrazú, działa to od 1960 roku,. Przed jej powstaniem brakowało w okolicy młynów, gdzie rolnicy mogliby przynosić swoją kawę, dlatego kawa głównie sprzedawana była pośrednikom. Rolnicy również mieli niewielką wiedzę na temat produkcji kawy, co skutkowało niskimi plonami z ich ciężkiej pracy. Dziś CoopeTarrazú jest największą spółdzielnią w regionie, skupiającą ponad 5000 farmerów, którzy dostarczają swoje wiśnie kawowe do wspólnego młyna. Ich strategią jest zwiększenie produktywności poprzez różnorodne programy szkoleniowe i wizyty na farmach inżynieryjnych. Oprócz produkcji kawy wysokiej jakości członkowie zaangażowani są w rozwój lokalnych społeczności oraz ochronę środowiska przez praktyki przyjazne dla ekologii, takie jak programy recyklingu, wykorzystanie energii odnawialnej i ograniczenie zużycia wody.

Dzięki korzystnym warunkom glebowym i klimatycznym, region słynie z produkcji jednej z najlepszych kaw na świecie. Wysokie położenie i niskie temperatury podczas nocy sprawiają, że wiśnie dojrzewają wolniej, co skutkuje gęstymi ziarnami, kwalifikującymi kawę jako Strictly Hard Bean (SHB). Kawy z Tarrazú zdobyły już wiele międzynarodowych medali na
konkursach. 

Ciekawostki o kostaryce:
Kostaryka to prawdopodobnie najbardziej świadomy ekologicznie spośród krajów tropikalnych. Ponad 25% obszaru kraju jest objęte ochroną w parkach narodowych, a 5% światowej bioróżnorodności można znaleźć w tym stosunkowo niewielkim kraju. Oprócz imponującego postępu w ochronie przyrody, Kostaryka zyskała także reputację stabilnego wzrostu gospodarczego. Mieszkańcy Kostaryki nazywają się "ticos" i wierzą w brak narodowej armii. Nic więc dziwnego, że ten postępowy kraj jest uważany za jedno z najszczęśliwszych miejsc na ziemi według Indeksu Szczęśliwej Planety. Wierzymy, że ta troskliwość odzwierciedla się również w każdej filiżance kawy pochodzącej z tej środkowoamerykańskiej perełki. 

Pierwsza produkcja kawy w Kostaryce datuje się na koniec XVIII wieku. Rząd stworzył liczne zachęty do uprawy kawy, oferując hodowcom darmowe ziemię po pięciu latach uprawy kawowca. Stało to kawę najważniejszym artykułem eksportowym i była kluczowym czynnikiem w rozwoju gospodarczym kraju.


Jednakże, do połowy lat 90. XX wieku, produkcja kawy przynosiła także niekorzystne skutki dla Kostaryki: woda używana do fermentacji ziaren pozostawiała stacje myjące bez filtracji, a wylesienie osiągnęło krytyczny poziom. Dopiero w 1995 roku rząd ponownie interweniował,
wprowadzając rygorystyczne przepisy dotyczące ochrony środowiska w produkcji kawy.


Obecnie Kostaryka słynie z posiadania najwyższych standardów produkcji i jakości kawy. Obejmuje to nie tylko wysokie standardy w kwestii produkcji kawy, ale także dbałość o dobrostan społeczny oraz stosowanie przyjaznych dla środowiska technologii przetwarzania.
Kostarykańskie kawy charakteryzują się średnią gęstością, dobrą równowagą smaku oraz orzeźwiającą i słodką kwasowością.



Rekomendujemy zaparzanie w:



 

     https://warsztatherbaty.pl/img/cms/suszenie (1).jpg

 

 

KK115
138 Przedmioty

Specyficzne kody

Komentarze

Oceń 

2018-08-10

naj

Powiadam Wam, Ten kto raz spróbuje lekkiej i owocowej Kostaryki nie wypije już innej kawy

Napisz swoją opinię

Kostaryka Tarazu

Kraj pochodzenia: Kostaryka
Region: Central Valley, West Valley, Tarrazú
Farma: Małorolni plantatorzy, CoopeTarrazú
Odmiana: Bourbon, Jackson, Mibrizi and some SL varieties
Wysokość upraw: 1100 – 1800 m.n.p.m
Zbiory: Grudzień 2023 - Luty 2024
Obróbka:
Washed (myta)
Nuty smakowe: mleczna czekolada, cytryna, mandarynka, czarna herbata.
Smak: świeży, gładki, słodki, cytrusowy.
Wynik SCA: 83,75
Stopień palenia: ●●●○○
Kwasowość: ●●●●○
Gęstość: ●●●○○
Aromat: ●●●●○
Data Palenia:

Napisz swoją opinię

Produkty powiązane