• Enrique, Rene i Gustavo

El Salvador Finca San Ernesto Organic Certyfikat RFA

Kraj pochodzenia : Salwador
Region : La Libertad
Farma: San Ernesto
Odmiana: Bourbon, Pacas
Obróbka: Honey 
Wysokość Upraw: 1100 mnpm
Noty smakowe: Czekolada, Granat, Renkloda, Karmel 
Wynik SCA: 84,50
Data Palenia: Maksymalnie 28 dni od daty palenia do 
daty zamówienia
Stopień palenia: ●●●○○



7,90 zł
Brutto
Waga
Mielenie
Ilość
W magazynie

PayPal

El Salvador Finca San Ernesto Organic Certyfikat RFA

100% ARABICA

Polecamy zaparzać w:

Bracia Enrique, Rene i Gustavo - aktualnie szóste pokolenie - prowadzą farmę wraz z ojcem, który wciąż zaangażowany jest jako doradca, udzielając im rad, bazując na swoim doświadczeniu. Przez lata zakwalifikowali się do finału konkursu Cup of Excellence aż siedem razy, a także z inicjatywy handlowców i międzynarodowych organizacji otrzymywali tytuły takie jak Eksporter Roku w 2015 (w 2017 roku wylądowali w pierwszej piątce). Kawa z tej liczącej sto czterdzieści hektarów farmy została niedawno nagrodzona certyfikatem Denomination of Origin (w skrócie DO) przez testerów kawy z The Salvadoran Coffee Council zgodnie ze standardami SCA (Speciality Coffee Association), które zapewniają jakość i charakter kawy regionu geograficznego z centralnej części Salwadoru (obejmującego pasmo górskie Balsamo Quetzaltepeq i wulkan San Salvador).

Wszystkie kawy Urrutias Estate są w 100% uprawiane w cieniu i co roku sadzone są rodzime drzewa aby uniknąć erozji. Głównie sadzone są drzewa "izote" i "copalchi" które pełnią też rolę naturalnego wiatrochronu. W 2012/2013 roku stracili około 80% plantacji przez "rdzę liści" , a żeby odnowić wzrost na plantacji potrzeba na to 5 do 10 lat. W dalszym ciągu kontynuują odbudowę plantacji i zmieniają zasady zarządzania plantacjami. Np. zamiast podcinać tylko niektóre drzewa, systematycznie podcinają całe sekcje na plantacjach. Następnie sadzą jedną odmianę kawy na każdą sekcję.

Honey proces - Jest to obróbka wymagająca dużego nakładu pracy przez co jest kosztowniejsza i nie często stosowana. W pierwszej etapie miodowej obróbki myję się owoce i ściąga z nich skórkę w specjalnych maszynach zwanych pulperami. 

Następnie ziarna trafiają na specjalne maty lub stoły i są suszone na słońcu przez kilkanaście dni. W tym czasie aromat z pozostałości miąższu owocu kawy przechodni do ziaren nadając im słodki i przyjemny owocowy posmak. Na końcu złuszcza się miąższ oraz skórkę pergaminową.

246 Przedmioty

Opis

Kraj Pochodzenia :
Salwador
Stopień Palenia Ziaren :
Średni
Polecana do zaparzania w :
Ekspresie Przelewowym
Arabica / Robusta :
100% Arabica

Specyficzne kody

Komentarze

Na razie nie dodano żadnej recenzji.

Napisz swoją opinię

El Salvador Finca San Ernesto Organic Certyfikat RFA

Kraj pochodzenia : Salwador
Region : La Libertad
Farma: San Ernesto
Odmiana: Bourbon, Pacas
Obróbka: Honey 
Wysokość Upraw: 1100 mnpm
Noty smakowe: Czekolada, Granat, Renkloda, Karmel 
Wynik SCA: 84,50
Data Palenia: Maksymalnie 28 dni od daty palenia do 
daty zamówienia
Stopień palenia: ●●●○○



Napisz swoją opinię

Produkty powiązane