Kenia Zawadi PB
Region : Nyeri, Kirinyaga, Muranga, Kiambu
Farma: Members of the Rumukia Cooperative Society and Kabare Cooperative Society
Odmiana: Bourbon, Kent, SL34, SL28
Obróbka: Washed
Nuty smakowe: Wiśnia, czekolada, cytryna, czerwona porzeczka.
Wynik SCA: 86.00
Data Palenia: Maksymalnie 28 dni od daty palenia do
daty zamówienia
Stopień palenia: ●●●○○
Kenia Zawadi PB
100% ARABICA
Polecamy zaparzać w ekspresach przelewowych i metodami alternatywnymi (aeropress, chemex, v60)
Kawa zaparzona w ekspresie ciśnieniowym i kawiarce może być mocno kwaśna!
Producenci kawy, przede wszystkim z Kamandi i Ndia-ini stworzyli wyjątkową mieszankę starannie wyselekcjonowanych ziaren peaberry, które składają się na Kenię Zawadi.
Ndia-ini położona jest kilka kilometrów od Mukurwe-ini, a do obróbki ziaren pobiera wodę z sąsiadującej rzeki Gikira. Właśnie rzece farma ta zawdzięcza nazwę, która w języku kikuju oznacza "stawy rzeczne". Zawadi w języku kiswahili (suahili) oznacza "prezent".
Przed posortowaniem, a zaraz po zbiorach, kawa jest przetwarzana na mokrym młynie. Selekcja, suszenie, łuskanie, a w konsekwencji wysyłka odbywa się później. Na czym polega przetwarzanie owoców kawy w Kenii? Jest to kolejno: tarcie ziaren na miazgę, transport przez kanały, które następnie segregują ziarna ze względu na ich gęstość, później następuje proces fermentowania ziaren, który kończy się myciem ziaren, a następnie moczeniem ich przez kolejną dobę. Ta seria zabiegów sprawia, że kawa jest bardziej przejrzysta i złożona w smaku.
Odmiany SL są powszechnie sadzone w Kenii. SL28, odmiana Bourbona, została wyodrębniona w latach trzydziestych poprzedniego stulecia w Scott Laboratories z populacji drzew zwanych Tanganika.
SL34 stworzono podobnie, jednak z francuskiej linii Mission. Mimo że zakładano przynależność SL34 do odmiany Bourbon, to ostatnie badania genetyczne pokazały, że pochodzi z linii Typica.
Kent został wyselekcjonowany przez L. Kenta w 1911 roku, w Indiach. Korzystał on z nasion przywieznionych pierwotnie do Indii w 1670 roku. W Kenii zaś odmiana ta pojawiła się w latach trzydziestych XX wieku, po tym jak trafiła do programu selekcyjnego w Tanzanii w Lyamungu Reaserch Station.
Opis
- Kraj Pochodzenia :
- Kenia
- Stopień Palenia Ziaren :
- Średni
- Polecana do zaparzania w :
- Ekspresie Przelewowym
- Arabica / Robusta :
- 100% Arabica