Indie Plantation AA Bababudnagiri

Kraj pochodzenia : Indie
Region : Baba Budan Giri, Chikkamagalur, Karnataka 

Odmiana: 
Obróbka: Washed
Noty smakowe:  Karmel, orzechy, pomarańcza, rodzynki, zioła.
Wynik SCA: 82.50
Data Palenia: Maksymalnie 28 dni od daty palenia do 
daty zamówienia
Stopień palenia: ●●●○○

7,90 zł
Brutto
Waga
Mielenie
Ilość
W magazynie

Indie Plantation AA Bababudangiri

Legenda głosi, że kawę do Indii sprowadził sufi Baba Budan, który zachwycony był tym życiodajnym naparem. W XVI wieku jednak bardzo trudno było zdobyć zielone, świeże ziarno kawowca, ponieważ aby powstrzymać rozprzestrzenianie się tej rośliny, ziarna sprzedawano już wypalone. Baba Budan więc, będąc któregoś razu w Jemenie, schował siedem zielonych ziaren kawy w swojej brodzie i w ten sposób przemycił ją do swojego kraju. Zdobytą kawę zasadził w pobliżu Chikkamagalur, na wzgórzach, które szybko nazwano na jego cześć.  Z tamtych okolic pochodzi właśnie nasza kawa, tak więc z samej kolebki indyjskiego kawowca. 

Produkcje kawy w Indiach na szeroką skalę rozpoczęto w XIX wieku. Obecnie kawę uprawia się głownie na południu Indii. Chociaż kraj ten kojarzy się głównie z robustą, to prowadzone są także uprawy arabiki. 

Indie Plantation AA Bababudagiri wyróżnia niska kwasowość, delikatna goryczka oraz wyczuwalne nuty orzechów, karmelu, ale także przyprawy. Oznaczenie AA informuje, że ziarna są ponadprzeciętnie duże, co z kolei - według znawców kawy - sprawia, że kawa ma szerszy wachlarz smakowy i jest wyższej jakości. 

KK125
271 Przedmioty

Specyficzne kody

Komentarze

Napisz swoją opinię

Indie Plantation AA Bababudnagiri

Kraj pochodzenia : Indie
Region : Baba Budan Giri, Chikkamagalur, Karnataka 

Odmiana: 
Obróbka: Washed
Noty smakowe:  Karmel, orzechy, pomarańcza, rodzynki, zioła.
Wynik SCA: 82.50
Data Palenia: Maksymalnie 28 dni od daty palenia do 
daty zamówienia
Stopień palenia: ●●●○○

Napisz swoją opinię

Produkty powiązane