Kolumbia Juanambu Buesaco

Kraj pochodzenia : Kolumbia
Region :
Juanambu
Wysokość upraw: 1850 - 2000 mnpm
Odmiana: Colombia & Caturra
Obróbka: Fully Washed
Noty smakowe: Czekolada, Jabłko, Karmel, Żurawina, Śliwka
Data Palenia: Maksymalnie 14 dni od daty palenia do
daty zamówienia
Stopień palenia: ●●
39,50 zł
Brutto
Waga
Mielenie
Ilość

Kolumbia Juanambu Buesaco  100%ARABICA

STOPIEŃ WYPALENIA: ●●

W FILIŻANCE
:
Zapach i aromat: cytrynowy, suszone owoce, karmel, kakao. Smak i posmak: nuty cytrynowe, słodka i złożona, średnio-wysoka kwasowość cytrynowa, gęste body.

REGION I OBRÓBKA:
Kawa pochodzi z rejonu Juanambu z magistratu Buesaco plantacje kawy położone są na wyskości 1850- 2000mnpm całkowity obszar plantacji zajmuję 150 ha.
Fermentacja
: Czereśnie zbierane są w precyzyjnej dojrzałości, aby zagwarantować optymalny poziom cukru. Drobni producenci dysponują sprzętem do ręcznego procesu oddzielania pulpy owocowej od ziarna( depulping process), który odbywa się bez wody. Czas fermentacji tej kawy wynosi od 19 do 22 godzin.
Wysuszenie:
Po całkowitym umyciu kawy, jest ona naturalnie i mechanicznie suszona. Temperatura jest ściśle monitorowana i waha się między 35 ° C  a 45 ° C . Ostateczny procent wilgotności wynosi około 10,5%.


POLECAMY PARZYĆ ZA POMOCĄ:



Od Nas
Kawa ma przyjemny czekoladowo, kakaowy aromat. W smaku czekolada z żurawiną i delikatną owocową kwasowością.
Na kawiarni parzymy ją z dripa w następujących proporcjach.
18g kawy na 300ml wody, 3,5 minuty, temperatura 90°C
oczywiście z parametrami parzenia możecie eksperymentować jak tylko chcecie.
Napiszcie w komentarzach jaki smak udało wam się wyciągnąć.

Plantacja kawy położona 1850 - 2000 mnpm



Komentarze

Oceń 

2019-04-29

Ciasto na święta

Smak tej kawy jest rewelacyjny. Zaryzykowałbym i rzekł nawet, że to moja ulubiona kawa. Najbardziej w niej jednak kocham obłędny zapach. Pachnie jak świeżo upieczone brownie z dodatkiem jagód. Petarda.

Napisz swoją opinię

Kolumbia Juanambu Buesaco

Kraj pochodzenia : Kolumbia
Region :
Juanambu
Wysokość upraw: 1850 - 2000 mnpm
Odmiana: Colombia & Caturra
Obróbka: Fully Washed
Noty smakowe: Czekolada, Jabłko, Karmel, Żurawina, Śliwka
Data Palenia: Maksymalnie 14 dni od daty palenia do
daty zamówienia
Stopień palenia: ●●

Napisz swoją opinię