KENIA AA TOP KAMOINI Jasno Palona
KENIA AA TOP KAMOINI
Kraj pochodzenia : Kenia
Region : Othaya, Nyeri Country
Farma: Kamoini Factory, member of Othaya Farmars Cooperative Society
Odmiana: SL34, SL28,Ruiru 11
Obróbka: Washed (myta)
Noty smakowe: kiwi, czarna herbata, winogrona
Smak: złożony, zbalansowany, jedwabisty
Wynik SCA: 88
Wysokość uprawy: 1650 - 1840 mnpm
Zbiory : Październik 2023 - Styczeń 2024
Stopień palenia: ●●○○○
Kwasowość: ●●●●○
Gęstość: ●●●○○
Aromat: ●●●●●
Data Palenia: 18.11.2024
KENIA AA TOP KAMOINI 100%ARABICA
POLECAMY PARZYĆ ZA POMOCĄ:
Kenya słynie z produkcji jednych z najbardziej wyrazistych kaw na świecie. Wielu uważa, że zawdzięcza to czerwonym wulkanicznym glebom otaczającym Górę Kenia. Jednak kluczowe znaczenie mają także odmiany kawowca, specyficzny mikroklimat, wysokość upraw, a także idealna harmonia opadów i nasłonecznienia. Łączna powierzchnia plantacji kawy w Kenii wynosi około 160 000 hektarów.
Znaczna część kawy pochodzi z regionu Środkowej Kenii, znanego z doskonałej jakości oraz bogatego, złożonego smaku ziaren. Kenia posiada jednak około 10 różnych obszarów upraw kawowca. Jednym z nich jest Nyeri, zlokalizowane w Centralnej Prowincji. W miejscowości Othaya, będącej częścią hrabstwa Nyeri, znajduje się Fabryka Kamoini. Położona nad rzeką Ichama, fabryka leży pomiędzy żyznymi wyżynami Rezerwatu Leśnego Góry Kenia a pasmem górskim Aberdare, 85 kilometrów od stolicy kraju, Nairobi. Młyn do wodnej obróbki kawy należy do spółdzielni Othaya Farmers’ Cooperative Society Limited i przetwarza owoce kawowca pochodzące od około 700 drobnych rolników. Ci farmerzy uprawiają zazwyczaj odmiany takie jak SL28, SL34, Ruiru 11 i Batian, a także sadzą inne drzewa – m.in. bananowce, grevillea i makadamia – które zapewniają cień i współgrają z uprawą kawowca.
W Kenii ziarna kawy klasyfikuje się na podstawie ich rozmiaru oraz jakości. Na przykład klasa AA obejmuje większe ziarna o średnicy sita 18+, a PB to kategoria tzw. peaberries, czyli pojedynczych ziaren rozwijających się w owocu kawy zamiast pary. Wszystkie ziarna są pieczołowicie sortowane, oczyszczone z owocu , dokładnie myte i suszone na „łóżkach afrykańskich” pod tropikalnym słońcem, aż osiągną optymalną wilgotność na poziomie około 12% po przetworzeniu.