LAPACHO
Lapacho to delikatna kora z drzewa, która od wieków służy Indianom Ameryki Południowej w leczeniu wielu dolegliwości. Słomkowo-brązowy napar ma nietuzinkowy, czarujący smak.
Lapacho Tabebuia Impetiginosa
Herbatę Lapacho używa się również przy produkcji antybiotyków. Lapacho odkryli Indianie Callawaya, zbierali korę i liście drzewa, których używali do przyrządzania lekarstw - i słusznie! Najbogatsza w właściwości jest wewnętrzna kora drzewa Tabebuia Impetiginosa. Żeby się do niej dostać, należy odkorować drzewo. Najważniejszym składnikami są betalapachol, hydroksynaftochinon i lapachol, który wykazuje działanie przeciwnowotworowe, przeciwzapalne i przeciwgrzybiczne. Jest bogaty w wiele witamin (żelazo, wapń, magnez), oczyszcza organizm z toksyn, obniża poziom cukru we krwi i przede wszystkim wzmacnia odporność.
Wywar z lapacho zwiększa odporność, pomaga zwalczyć wirusy i bakterie, ma działanie detoksacyjne - usuwa z organizmu toksyny i niepotrzebne pierwiastki. Ułatwia trawienie, wspomaga pracę jelit. W przeciwieństwie do innych substancji o podobnym działaniu, dowiedziono że lapacho trafia bezpośrednio w przyczynę choroby i zwalcza ją.
Kiedy poczujecie, że "coś Was bierze", warto sięgnąć po lapacho.
Na początku stosowania organizm nie jest przyzwyczajony do nowych substancji, więc mogą występować nudności, ale jest to wynikiem usuwania toksyn z organizmu. Smak jest intensywny, lekko orzechowy, korzenny, staje się bardzo przyjemny dla języka.