Guarana mielona
Naładowana kofeiną, doskonale nadaje się jako baza do porannych shake'ów lub popołudniowych smoothie. Można dodawać do kawy i yerba mate, by spotęgować ich działanie.
Guarana Paullinia Copana
Na terenie całego dorzecza Amazonki występuje gatunek paullinia copana, zwany potocznie guaraną. Zwyczajowa nazwa tej rośliny pochodzi od naparu sporządzanego z owoców tego krzewu przez Indian z plemienia Guarani.
Guarana ma niepowtarzalne właściwości:
-
pomaga walczyć ze zmęczeniem,
-
podnosi sprawność fizyczna i psychiczną w stanach wzmożonego wysiłku,
-
nie koliduje z dietą przy problemach z nadwagą,
-
posiada odtruwające działanie,
-
zmniejsza ryzyko wystąpienia zawałów i udarów,
-
ma działanie antyoksydacyjne i przeciwbakteryjne.
Ziarno zawiera cztery razy większa ilość kofeiny niż ziarno kawowca, a kofeina z owocu guarany utrzymuje się w organizmie około 6 godzin. Jeśli kawa i yerba mate to dla Ciebie za mało, warto sięgnąć po guaranę.
Sposób przyrządzania: 1 płaska łyżeczkę zmielonej guarany na posiłek. Ponieważ guarana wchłania się do organizmu poprzez przewód pokarmowy, najlepiej spożywać ja z jakimś posiłkiem np. serkiem czy jogurtem. Można tez dosypywać do kawy i herbaty, ale nie daje ona takich efektów jak spożywana z posiłkami. Na dzień można spożyć maksymalnie 2 łyżeczki.