Trawa Cytrynowa Organic
Organiczna, suszona, cięta trawa cytrynowa. Skuteczna w upalne lata, przydatna także w kuchni.
Trawa cytrynowa organiczna
Naturalnie rośnie w klimacie tropikalnym, a pochodzi z terenów kontynentu azjatyckiego, gdzie w naturalnych, sprzyjających warunkach może osiągnąć wysokość nawet trzech metrów!
Ceniona szczególnie w kuchni tajskiej, gdzie często jest podstawą zup, czy past curry. Znalazła swoje zastosowanie również w medycynie ajurwedyjskiej, dzięki licznym właściwościom antybakteryjnym, grzybobójczym i zawartym w niej wielu witaminom.
W świecie herbaty również zajmuje istotne miejsce. Dodawana do naparu uwalnia swój cytrusowy aromat i dostarcza dodatkowych wrażeń smakowych. Już nie mówiąc o jej szczególnych zaletach w upalne dni!
Cięte liście trawy cytrynowej pozwolą samemu kreować nowe mieszanki herbaciane, ziołowe, czy innowacyjne dania w kuchni. Polecamy szczególnie z zieloną herbatą w lecie jako dodatek do kompotu, czy jako składnik ulubionego drinka.
W kuchni zaś urozmaici wiele sosów, czy dań. Dzięki swojemu cytrusowo-imbirowemu posmakowi uwolni od nudy i rutyny codzienne posiłki.
Jednak trawa cytrynowa to nie tylko smak, bo od pokoleń stosowana jest w medycynie ajurwedyjskiej, głównie z powodu olejku zawartego w tej roślinie. Przydaje się w zwalczaniu zaburzeń żołądkowo-jelitowych, stymuluje pracę jelit i poprawia trawienie, łagodzi przeziębienia głównie dzięki witaminie C, a także obniża gorączkę - nazywana jest przez to “trawą gorączkową”.
Można z pewnością stwierdzić, że trawa cytrynowa to istna roślina renesansu. :-)