Rooibos

 

Rooibos zwany również czerwonokrzewem południowoafrykańskim, rośnie tylko na    terenie RPA.

 

Po zbiorach ususzone listki i gałązki są cięte na wiórka, wyglądające jak igiełki i tak powstaje zielony rooibos  (greenbush). Często poddaje się zielone igiełki procesowi palenia, dzięki czemu zyskuje się dużo bardziej popularny na świecie rooibos o czerwono-miodowym kolorze listków, zwany rooibosem prażonym/palonym.

 

Ten niepozorny krzak zyskuje na świecie coraz większe powodzenie, dzięki swoim niepowtarzalnym właściwościom leczniczym, rubinowo – złotym kolorze naparu i przede wszystkim delikatnemu smakowi.

 

Już kiedyś wierzono, że rooibos ma cudowne właściwości. Mit został potwierdzony. Czerwonokrzew jako naturalne złoto Afryki doskonale pasuje na każdą porę dnia. Zrelaksuje i poprawi humor, a naturalnie słodki i miodowy smak zaskarbi sobie podniebienie nie jednego smakosza.

 

 

 

Właściwości:

 

-         Rooibos w przeciwieństwie do szerokiej rzeszy herbat, nie posiada garbników, dzięki czemu mogą go spożywać dzieci i kobiety w ciąży. Potwierdzono także, że stymuluje wytwarzanie pokarmu u kobiet karmiących.

 

-         Stosowany w dermatologii i kosmetyce ze względu na właściwości przeciw infekcyjne i przeciwgrzybiczne.    Doskonały na trądzik i problemy ze skórą.

 

-          Wspomaga leczenie alergii, uwalnia kwercetynę która hamuje związek odpowiedzialny za objawy alergii.

 

-         Pobudza serotoninę, dzięki czemu wydzielamy związki szczęścia i uśmiechamy się częściej.

 

-         Relaksuje i uspokaja, polecany dla ludzi nerwowych, rozdrażnionych, mających problemy z zaśnięciem.

 

-         Poprawia krążenie krwi i morfologie.

 

-         Pomaga zwalczyć bóle brzucha i biegunki.

 

-         Wspomaga trawienie i prace żołądka.

 

-         Posiada liczne ilości przeciwutleniaczy, przez co zmniejsza szanse na nowotwory.

 

-         Zawiera małą ilość kalorii, polecany dla osób z dietą i cukrzyków.

 

 

 

Sposób parzenia:

 

Przygotowujemy 1 łyżeczkę rooibosa na 200ml. Ważne żeby nie zalewać wrzątkiem, tylko przestudzona wodą do 95*C

 

Parzymy około 2-3min

 

 

 

Napar z czerwonokrzewu smakuje równie dobrze na ciepło jak i na zimno. Dla poprawy smaku, może zostać wzbogacony jakims orzeźwiającym owocem.

 

 

UWAGA!

 

Ważne jest by odcedzić listki rooibosa od naparu, gdyż nigdy nie  pozostają na dnie i wypływają na wierzch, utrudniając nam delektowanie się naparem.

 

                                                                                                                                                                  E.Brożanka