Matcha
MATCHA
SPOSÓB ZAPARZANIA:
DELIKATNY (USUCHA) 1,75g matchy na 75ml wody temp.75-80°C
MOCNY (KOICHA) 3,75g na 40ml wody temp.75-80°C
ZIELONA HERBATA KLASYCZNA
SKŁAD: zielona herbata
Od ponad 800 lat Matcha jest częścią japońskiej ceremonii herbaty. Na początku pijali ją tylko bogacze i dobrze urodzeni, w XVII w. kultura picia herbaty się rozpowszechniła i zaczęły ją pijać także niższe klasy. Matcha cieszy się rosnącą popularnością i jest obecnie spożywana nie tylko jako herbata, ale używa się jej jako główny składnik lodów, bazę do wszelakich ciast i deserów, a także w kuchni francuskiej i molekularnej. Matcha to najcenniejsza japońska herbata. Krzewy herbaciane z najwyższej jakości liśćmi są zacienione przez 28 dni. Zaraz po ich zerwaniu zatrzymuje się proces fermentacji, by zachować najlepsze właściwości. Mieli się je w granitowych młynach na pył i po godzinie uzyskuje się 30 gramów herbaty.
Matcha to esencja zdrowia. Dzięki temu, że nie oddzielamy liści on naparu, a wypijamy je razem z nim, dostarczamy organizmowi wielu cennych właściwości. Przede wszystkim, Matcha zawiera dużo kofeiny, pobudza i dodaje energii. Bogata jest w przeciwutleniacze, opóźnia starzenie, a dzięki chlorofilowi usuwa z organizmu toksyny i oczyszcza go.
Jeśli chcemy zaparzyć Matchę, potrzebujemy miskę zwaną matchawan i specjalną rózgę/pędzel zwany chasen. Parząc matchę sposobem mocnym czyli koicha, do herbaty wlewamy wodę i mieszamy do całkowitego połączenia. Uzyskujemy napar gęsty prawie jak miód. W smaku jest gorzkawy i bardzo pobudzający. Często podaje się go z drobnymi słodyczami. Parząc sposobem usucha najpierw wlewamy trochę wody do herbaty i mieszamy, a dopiero później resztę , ponawiając mieszanie chasenem. Mieszanie powinno być tak energiczne, by uzyskać pianę, która pokryje całą powierzchnię naparu. Ta wersja jest w smaku dużo delikatniejsza i rześka, a tak przygotowana doskonale pasuje do wielu deserów. Polecamy!
#podróżzaczynasięodpierwszegołyku
Opis
- Skład
- zielona herbata 100%
- Temperatura Parzenia
- 80°C
- Kraj Pochodzenia :
- Japonia
2024-02-20
Przyjemna.
Jedna ze smaczniejszych Matchy jakie piłem. Bardzo przyjemna i solo i z mlekiem.