Matcha

Tradycyjna chińska herbata o wysokiej jakości mielonych liściach i bogatej zawartości zdrowotnych minerałów. Doskonała do deserów, lodów i ciast, do kuchni francuskiej, do matcha cappuccino i oczywiście tradycyjnego picia w stylu japońskim.
29,50 zł
Brutto
Waga
Ilość
W magazynie

MATCHA

SPOSÓB ZAPARZANIA:
DELIKATNY (USUCHA) 1,75g matchy na 75ml wody temp.75-80°C
MOCNY (KOICHA) 3,75g na 40ml wody temp.75-80°C

ZIELONA HERBATA KLASYCZNA

SKŁAD: zielona herbata


Od ponad 800 lat Matcha jest częścią japońskiej ceremonii herbaty. Na początku pijali ją tylko bogacze i dobrze urodzeni, w XVII w. kultura picia herbaty się rozpowszechniła i zaczęły ją pijać także niższe klasy. Matcha cieszy się rosnącą popularnością i jest obecnie spożywana nie tylko jako herbata, ale używa się jej jako główny składnik lodów, bazę do wszelakich ciast i deserów, a także w kuchni francuskiej i molekularnej. Matcha to najcenniejsza japońska herbata. Krzewy herbaciane z najwyższej jakości liśćmi są zacienione przez 28 dni. Zaraz po ich zerwaniu zatrzymuje się proces fermentacji, by zachować najlepsze właściwości. Mieli się je w granitowych młynach na pył i po godzinie uzyskuje się 30 gramów herbaty.
Matcha to esencja zdrowia. Dzięki temu, że nie oddzielamy liści on naparu, a wypijamy je razem z nim, dostarczamy organizmowi wielu cennych właściwości. Przede wszystkim, Matcha zawiera dużo kofeiny, pobudza i dodaje energii. Bogata jest w przeciwutleniacze, opóźnia starzenie, a dzięki chlorofilowi usuwa z organizmu toksyny i oczyszcza go.
Jeśli chcemy zaparzyć Matchę, potrzebujemy miskę zwaną matchawan i specjalną rózgę/pędzel zwany chasen. Parząc matchę sposobem mocnym czyli koicha, do herbaty wlewamy wodę i mieszamy do całkowitego połączenia. Uzyskujemy napar gęsty prawie jak miód. W smaku jest gorzkawy i bardzo pobudzający. Często podaje się go z drobnymi słodyczami. Parząc sposobem usucha najpierw wlewamy trochę wody do herbaty i mieszamy, a dopiero później resztę , ponawiając mieszanie chasenem. Mieszanie powinno być tak energiczne, by uzyskać pianę, która pokryje całą powierzchnię naparu. Ta wersja jest w smaku dużo delikatniejsza i rześka, a tak przygotowana doskonale pasuje do wielu deserów. Polecamy!

31530741_618807331806965_430472721833813  31948265_618807291806969_788056993789745  31948476_618807405140291_840063773094969  31933786_618807465140285_602729878669334  31958217_618807305140301_514008213961362
#podróżzaczynasięodpierwszegołyku

HZK101a
100 Przedmioty

Opis

Skład
zielona herbata 100%
Temperatura Parzenia
80°C
Kraj Pochodzenia :
Japonia

Specyficzne kody

Komentarze

Oceń 

2024-02-20

Przyjemna.

Jedna ze smaczniejszych Matchy jakie piłem. Bardzo przyjemna i solo i z mlekiem.

Napisz swoją opinię

Matcha

Tradycyjna chińska herbata o wysokiej jakości mielonych liściach i bogatej zawartości zdrowotnych minerałów. Doskonała do deserów, lodów i ciast, do kuchni francuskiej, do matcha cappuccino i oczywiście tradycyjnego picia w stylu japońskim.

Napisz swoją opinię