Maślane ciasteczka z herbatą Lady Grey

Maślane ciasteczka z herbatą Lady Grey

MAŚLANE CIASTECZKA Z LADY GREY


Herbata nie musi smakować tylko w kubku! Dlatego dziś przedstawiamy Wam smakowity przepis na maślane ciasteczka z dodatkiem herbaty Lady Grey. To klasyczny Earl Grey tyle, że z dodatkiem skórki z cytryny, która wszystko zmienia. Jeśli znudziły się Wam zwykłe kruche ciastka, bez żadnych dodatków, to od dziś będziecie mogli delektować się osobliwym, lekko cytrusowym smakiem. Ciasteczka bardzo dobrze komponują się z popołudniową herbatą czy kawą, a samo ich przygotowanie jest szybkie i proste, a efekty smakowite.

Składniki: (ok.40szt.)
- 200g masła w temp. pokojowej             
- 2 szklanki mąki (typ 450)
- 1 szklanka cukru pudru                            
- 2 płaskie łyżki herbaty Lady Grey
- 3 łyżki wrzątku                                             
- skórka otarta z jednej cytryny (lub pomarańczy)
- szczypta sody (opcjonalnie)                    
- kilka kropel soku z cytryny


Wykonanie:
Herbatę kruszymy za pomocą blendera lub moździerza na drobinki, zalewamy wrzątkiem i odstawiamy. Herbata powinna wsiąknąć wodę i być wilgotna, w ten sposób unikniemy efektu chrupiących liści podczas jedzenia. Cytrynę należy wyszorować i wyparzyć, a następnie zetrzeć na drobnej tarce. Masło ucieramy na puszystą masę, należy pamiętać by było miękkie. Cały czas ucierając, powoli dodajemy cukier i sól. Do masła powoli przesiewamy mąkę i cukier puder (ewentualnie sodę). Dodajemy wilgotną herbatę, skórkę i sok z cytryny, mieszamy do połączenia się składników i formujemy ciasto w dwa duże wałki o średnicy 6cm. Owijamy je papierem do pieczenia i wkładamy do zamrażalnika na 1h.


Po upływie tego czasu piekarnik nagrzewamy do 180°C, ciasto wyciągamy z zamrażarki. Wałki rozcinamy na plastry o grubości ok. 4mm, wykładamy na papier do pieczenia (pamiętając by ciastka się ze sobą nie stykały) i delikatnie rozgniatamy ciastko. Można też zostawić je w takiej oryginalnej formie, wtedy efekt będzie bardziej chrupki. Ciastka pieczemy ok. 15-20min, do zarumienienia się brzegów.
Przechowujemy w zamkniętym pojemniku. SMACZNEGO!

Więcej na temat herbaty Earl Grey znajdziesz w 50 TWARZY EARL GREYA

Przepis i zdjęcia dla Warsztatu Herbaty wykonała Ewelina BO NIE MA DŻEMU